Τέσσερις κύκλους τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη, που ταυτίστηκαν με την ιστορία της νεώτερης Ελλάδας κι έγιναν θρύλος, θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη, συνοδευόμενη από τον Χρήστο Θηβαίο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο διήμερου αφιερώματος στον μεγάλο μας συνθέτη.
Ο Μίκης Θεοδωράκης «με τίμησε όταν με επέλεξε στα εφηβικά μου χρόνια να ερμηνεύσω τα τραγούδια του» δήλωσε συγκινημένη η Μαρία Φαραντούρη, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη.
Όπως τόνισε η καταξιωμένη ερμηνεύτρια, είναι χαρούμενη που θα ανακαλύψει και πάλι την ομορφιά των εφηβικών της χρόνων, μέσα από την ποίηση των Γκάτσου, Λειβαδίτη, Χριστοδούλου, Γεράσιμου Σταύρου, από τον κύκλο που ο ίδιος ο Μ.Θεοδωράκης, ονόμασε «Κύκλο Φαραντούρη» (1965).
Ο δεύτερος κύκλος τραγουδιών είναι ο θρυλικός «Όμηρος». Το Γελαστό Παιδί, η Λαμπρή και άλλα τραγούδια από τον «Όμηρο», σημάδεψαν την καριέρα της Μαρίας Φαραντούρη, αφού έγιναν ύμνος στους φοιτητικούς αγώνες του '60 και του '70.
Η Μαρία Φαραντούρη υπενθύμισε και την «μυθιστορηματική» περιπέτεια των τραγουδιών αυτών. Ότι δηλαδή ο Μίκης Θεοδωράκης τα συνέθεσε για το θεατρικό έργο «Ένας όμηρος», του Ιρλανδού συγγραφέα Μπρένταν Μπίαν, και κυκλοφόρησαν παράνομα στις αρχές του '60, μέσω του Μίμη Δεσποτίδη, στο βιβλιοπωλείο Θεμέλιο, σε μαγνητοταινία, με τον Μίκη να τα ερμηνεύει στο πιάνο.
Δύο χρόνια αργότερα, ξαναηχογραφήθηκαν, με ερμηνεύτρια την Μαρία Φαραντούρη, στο ιστορικό στούντιο της Κολούμπια, που κατεδαφίστηκε πρόσφατα. Ο δίσκος δεν πρόλαβε να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα λόγω της δικτατορίας, όμως ο «Όμηρος» έγινε διάσημος στο εξωτερικό από τις συναυλίες του Μ.Θεοδωράκη με τη Μ.Φαραντούρη. Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε μετά τη χούντα.
Το διήμερο αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη περιλαμβάνει, επίσης, τη θρυλική «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» (1965), σε στίχους Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενός συγγραφέα που βίωσε οδυνηρά τη φρίκη του πολέμου ως κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Είναι από τα πρώτα τραγούδια της Μαρίας Φαραντούρη και πρόσφατα δισκογραφήθηκαν σε μια τρίγλωσση εκδοχή από τρεις διαφορετικές ερμηνεύτριες. Τη Μαρία Φαραντούρη (ελληνικά), την Ελινόαρ Μοάβ-Βενιάδη (εβραϊκά) και Νάντια Γουάινμπεργκ (αγγλικά).
Ο τέταρτος κύκλος των συναυλιών είναι η «Οδύσσεια», από το πρόσφατο έργο του Μίκη Θεοδωράκη (2006), σε στίχους Κώστα Καρτελιά.
«Ο δίσκος αγαπήθηκε, έγινε χρυσός. Είναι έργο λυρικό, υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, όπως είναι όλο το έργο του Μίκη. Και το λέω γιατί δεν ακούγεται στο ραδιόφωνο. Εκεί παίζουν τραγούδια μιας χρήσεως ή αυτό που θεωρούν εκείνοι, φρέσκο λυρικό κομμάτι» είπε η Μαρία Φαραντούρη.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ(in.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου