Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2008

Ελληνικό «χρώμα» θα έχει φέτος ο Μαραθώνιος του Βελιγραδίου

Ελληνικό «χρώμα» θα έχει φέτος ο μαραθώνιος του Βελιγραδίου, ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα της Σερβίας, που θα διεξαχθεί στις 19 Απριλίου, για 21η φορά στην ιστορία του.
Όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε η επιτροπή του Μαραθωνίου Βελιγραδίου και ο δήμος της σερβικής πρωτεύουσας, σήμερα, στο Βελιγράδι, ο φετινός μαραθώνιος θα βαδίσει στα «χνάρια» του κλασσικού μαραθώνιου, οι νικητές θα λάβουν κότινο ελιάς «βγαλμένο» από την ελληνική γη του Μαραθώνα, από όπου θα ταξιδέψει και η φλόγα- μετά τη διευθέτηση κάποιων τελευταίων τεχνικών λεπτομερειών- για να φωτίσει τη διοργάνωση στη σερβική πρωτεύουσα.
Αυτό που απομένει για το «ταξίδι» αυτό της φλόγας είναι να οριστικοποιηθούν κάποιες τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία μεταφοράς της φλόγας από το Μαραθώνα στο Βελιγράδι, μεταξύ του ΣΕΓΑΣ και του Δήμου Μαραθώνα από τη μια πλευρά και της επιτροπής του Μαραθωνίου του Βελιγραδίου από την άλλη.
Η ένταξη της ιδέας του κλασσικού μαραθωνίου στο πρόγραμμα της διοργάνωσης, φέτος, είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, το 2008 είναι Ολυμπιακό έτος.
Μιλώντας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι, Χρίστος Παναγόπουλος (σ.σ. η ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι είχε πολύτιμη συμβολή στο να πάρει η φετινή διοργάνωση ελληνικό «χρώμα) δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που οι νικητές θα λάβουν κότινο ελιάς (προσφορά του Δήμου Μαραθώνα) και εξέφρασε την ευχή, η φλόγα του Μαραθώνα, που πρόσφατα θεσμοθετήθηκε, να λάμψει και στον μαραθώνιο δρόμο του Βελιγραδίου.
Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε, επίσης, μεγάλης αθλητικής και πολιτιστικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνοσερβικών σχέσεων, την ιδέα ένταξης του κλασσικού μαραθωνίου στη διοργάνωση του Βελιγραδίου.
Αφού αναφέρθηκε στις πανάρχαιες καταβολές του κλασσικού μαραθωνίου, ο Έλληνας πρέσβης σημείωσε πως ο κλασσικός μαραθώνιος, σε όποια γωνιά του πλανήτη κι αν διεξάγεται σήμερα, συμβολίζει τα υψηλά ιδανικά του ολυμπισμού, της ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.
Εκτός του κ. Πανάγοπουλου, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου παρέστησαν- μεταξύ άλλων- ο γγ του υπουργείου Αθλητισμού της Σερβίας, Βλικο Σάνιτς, ο πρόεδρος της επιτροπής του Μαραθωνίου του Βελιγραδίου, Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, ο εκτελών χρέη δημάρχου της πόλης του Βελιγραδίου, Ζόραν Άλιμπιτς, η εκπρόσωπος της «Banca Intesa» που είναι χορηγός του μαραθωνίου του Βελιγραδίου, Ντράγκιτσα Τζούριτς και περίπου 50 δημοσιογράφοι, στην πλειοψηφία τους αθλητικογράφοι.
Ο μαραθώνιος του Βελιγραδίου
Ο μαραθώνιος του Βελιγραδίου συγκεντρώνει πλήθος συμμετοχών όχι μόνο από τη Σερβία και τις γειτονικές χώρες αλλά και από άλλες γωνιές του πλανήτη, γεγονός που του έδωσε τον τίτλο της «διοργάνωσης ιδιαίτερης σημασίας» από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βελιγραδίου, το 2003.
Οι «ρίζες» του μαραθωνίου του Βελιγραδίου χρονολογούνται, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βελιγραδίου, στο 1910, όταν μια ομάδα ανθρώπων είχε την ιδέα της θεσμοθέτησης ενός διαγωνισμού μαραθώνιου δρόμου από το Ομπρένοβατς στο Βελιγράδι. Ωστόσο, χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια για τη διεξαγωγή του πρώτου μαραθώνιου δρόμου του Βελιγραδίου, που διεξήχθη τελικά στις 8 Μαΐου του 1988 και το μήκος της διαδρομής ήταν 23 χιλιόμετρα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2 σχόλια:

η φυγοκεντρος είπε...

Γεια σου αγαπητε φιλε/η.Εγραψες 2 σχολια στο μπλογκ μου προχτες,και ομολογω χαρηκα ιδιαιτερα,καθως ηταν η πρωτη φορα που καποιος με "ανακαλυψε"...Δεν εχει νοημα να μιλησουμε ιδεολογικα,καθως μαλλον μια αβυσσος μας χωριζει(συμπεραινω με μια ματια στα δικα σου και στα δικα μου ποστ,αντιστοιχα),απλα ηθελα να ρωτησω απο που ειδες τη δημοσιευση μου,και κατ'επεκταση το μπλογκ μου.Απο περιεργεια δηλαδη.
(εχω ζητησει απο φιλους κλπ να μην γραφουν comments μεσα και να μου λενε τις οποιες παρατηρησεις τους κατ'ιδιαν.Αυτο για να ειμαι σε θεση να ξερω οτι αυτοι που σχολιαζουν ειναι απλα αναγνωστες κι οχι ατομα που μπαινουν επι τουτου,σαν γνωστοι μου)

ΥΓ Χωρις να θελω να σε κριτικαρω,απλα φιλικα σου προτεινω να ριξεις μια ματια σε μερικες παραπομπες που εχω στο μπλογκακι μου σε ταινιες,βιβλια η εγκυκλοπαιδικες σελιδες(κατω-κατω) Νομιζω οτι ισως αναθεωρουσες πολλες απο τις αποψεις σου

Kleon Gelastos είπε...

ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

Όταν
στον τελειωμό της μάχης της μεγάλης
του γυρισμού το δρόμο παίρνεις νικημένος
κι ακούς ακόμα να ηχούνε καθαρές
του νικητή σου οι χαρούμενες ιαχές
κι η κόλαση ξεχύνεται ξοπίσω σου και μπρος σου φοβερή
τότε
δεν ωφελεί παράδεισους να σκέφτεσαι
για φαντασιώσεις πια καιρός δεν είναι.

Τα βήματά σου σύρε και βολέψου
όπως μπορείς σε μια γωνιά
και τυχερός πολύ να θεωρείσαι
που εκεί σ' αφήνουνε να μένεις.

Για δίκαιο μη μιλήσεις-
για δόλον του εχθρού ή ατιμίαν του στη μάχη'
τα τέτοια σβήστα από τη σκέψη σου τελείως
και από τώρα ήσυχα να ζεις και μετρημένα
με προσοχήν προσέχοντας μεγάλην
μη κάτι που θα κάνεις ή θα πεις
τόνε θυμώσει τον εχθρόν που νικητής εμπήκε στη ζωή σου.

Και ξέρεις δα οι νικητές
τι εύκολα θυμώνουν.

---

Γιώργης Χολιαστός