Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Διεκδικούν αποζημίωση για τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών"


Αγωγή σε βάρος του κινηματογραφικού στούντιο New Line Cinema κατέθεσε την Δευτέρα το Ίδρυμα Τόλκιν, διεκδικώντας τα ποσοστά που του αναλογούν από την τεράστια επιτυχία που γνώρισε η επιτυχία της τριλογίας του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών", των ταινιών δηλαδή που βασίστηκαν στο ομώνυμο έργο του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν.
Τό Ίδρυμα που εδρεύει στη Βρετανία και ο εκδοτικός οίκος Χάρπερ-Κόλινς κατέθεσαν από κοινού αγωγή σε δικαστήριο του Λος Άντζελες.
Οι δικηγόροι του Ιδρύματος υποστηρίζουν ότι η κινηματογραφική εταιρεία δεν τους έδωσε "ούτε πεντάρα" μολονότι η μεταφορά των έργων του Τόλκιν στη μεγάλη οθόνη έχει αποφέρει περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2001.
"Δεν καταλαβαίνω πώς η New Line μπορεί να κάνει τους ενόρκους να πιστέψουν ότι οι ταινίες της μπορούν να βγάζουν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια και οι κληρονόμοι του δημιουργού, που έχουν δικαιώματα, να μην παίρνουν δεκάρα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ένας εκ των δικηγόρων του Ιδρύματος, ο Μπόνι Εσκενάζι. Το Ίδρυμα ζητά αποζημίωση ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και το δικαίωμα να καταγγείλει τα δικαιώματα της New Line για οποιαδήποτε νέα ταινία που θα βασίζεται σε έργα του Τόλκιν.
Τον Δεκέμβριο ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Πίτερ Τζάκσον, ο δημιουργός του "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύεινα γυρίσει ταινία το βιβλίο "Χόμπιτ".


ΑΠΕ - ΜΠΕ (in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: