Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2008

Υπερασπίζεται ο Λευκός Οίκος την χρήση του εικονικού πνιγμού στις ανακρίσει

Επιμένουν οι ΗΠΑ στην χρήση της πρακτικής του εικονικού πνιγμού και δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν και στο μέλλον, όπως δήλωσε την Τρίτη εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τόνι Φράτο προσθέτοντας: «αν πιστέψουμε ότι μια επίθεση μπορεί να είναι επικείμενη, αυτό θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση την οποία θα μπορούσαμε να λάβουμε υπόψη μας».

Όπως πρόσθεσε ο Τ.Φράτο, η πρακτική είναι νόμιμη και δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπους θα εγκρίνει την χρήση της αφού «ακούσει την έμπειρη κρίση των επαγγελματιών του τομέα της πληροφόρησης και την κρίση του υπουργού Δικαιοσύνης σε θέματα νομικών συνεπειών και χρήσης μιας ιδιαίτερης τεχνικής».

Διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν χαρακτηρίσει την πρακτική πράξη βασανισμού, κάτι που απαγορεύεται από διεθνείς συνθήκες. Το θύμα είναι δεμένο και του ρίχνουν στο πρόσωπο νερό με δύναμη προκαλώντας αίσθημα πνιγμού. Η πρακτική είχε εφαρμοστεί για πρώτη φορά από την Ιερά Εξέταση.

Την Τρίτη, ο διευθυντής της CIA Μάικλ Χέιντεν παραδέχτηκε την χρήση της πρακτικής το 2002 και το 2003 κατά τις ανακρίσεις τριών υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα. Το 2006, πάντως, ο Χέιντεν απαγόρευσε την χρήση της τεχνικής στις ανακρίσεις της CIA.

Μετά την αποκάλυψη του Χέιντεν, γερουσιαστές - μέλη του Δημοκρατικού κόμματος ζήτησαν να εξεταστεί η υπόθεση.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: