Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Προτάσεις Παπαδόπουλου για το Κυπριακό

Ο υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος, παρουσίασε σήμερα τις προεκλογικές του προτάσεις σχετικά με το Κυπριακό και τη λύση του προβλήματος, δηλώνοντας ότι δεν νοείται λύση του Κυπριακού, χωρίς άρση των συνεπειών της κατοχής, που βασανίζουν τον κυπριακό λαό εδώ και 33 χρόνια.
Είπε επίσης ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα της κατοχής, ούτε ως δεδομένα, ούτε ως τετελεσμένα, ούτε ως πραγματικότητα.
Πρόσθεσε ότι αποκλείει τα ασφυκτικά και τεχνητά χρονοδιαγράμματα, μια νέα επιδιαιτησία, καθώς και επαναφορά του αποτελέσματος της προηγηθείσας επιδιαιτησίας, που είχε ως αποτέλεσμα το σχέδιο Ανάν.
«Η λύση που θα τεθεί ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα, πρέπει να είναι το προϊόν συμφωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Αναλύοντας τις προτάσεις του, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η λύση πρέπει:
-να οδηγεί σε πραγματική επανένωση της Κύπρου, να διασφαλίζει ότι η επανενωμένη Κύπρος θα έχει ενιαία κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια, με την ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την εδαφική της ακεραιότητα κατοχυρωμένες.
-να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, με το ομοσπονδιακό σύνταγμα να κατοχυρώνει την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
-να θέτει οριστικό τέρμα στο πρόβλημα του εποικισμού και στις συνέπειές του και
-να αναγνωρίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων και το ατομικό δικαίωμα της ελεύθερης απόλαυσης της περιουσίας.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι βασικοί άξονες της στρατηγικής του είναι η συνεργασία με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ενεργός εμπλοκή και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η αλληλοκατανόηση με τους Τουρκοκυπρίους και η εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: