Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Στο στρατοδικείο Τούρκοι στρατιώτες που είχαν συλληφθεί από Κούρδους αντάρτες

Οκτώ Τούρκοι στρατιώτες, οι οποίοι κρατήθηκαν όμηροι για δύο εβδομάδες από Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι, παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον στρατοδικείου κατηγορούμενοι κυρίως για ανυποταξία, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Στον ένα εκ των στρατιωτών, ο οποίος είναι κουρδικής καταγωγής, μπορεί να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς κατηγορείται «για συνωμοσία που είχε στόχο να βλάψει την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα του κράτους», σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Οι οκτώ στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί από αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε ενέδρα στις 21 Οκτωβρίου στη νοτιοανατολική Τουρκία, κοντά στην ιρακινή μεθόριο, κατά την οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 17.
Αυτοί αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι στις 4 Νοεμβρίου και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές μία εβδομάδα αργότερα.
Η στρατιωτική ιεραρχία υποπτεύεται ότι ο κουρδικής καταγωγής στρατιώτης παραδόθηκε πρώτος στους αντάρτες και παρότρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο και να καταθέσουν τα όπλα τους.
Στους άλλους επτά στρατιώτες μπορεί να επιβληθούν ποινές κάθειρξης έως και πέντε ετών για ανυπακοή σε διαταγές.
Η ενέδρα της 21ης Οκτωβρίου είχε προκαλέσει σοκ στην Τουρκία με αποτέλεσμα η Άγκυρα να αναλάβει στρατιωτική δράση στο βόρειο Ιράκ εναντίον των ανταρτών του ΡΚΚ που έχουν εκεί βάσεις.
Τους τελευταίους μήνες ο τουρκικός στρατός έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές με στόχους Κούρδους αντάρτες στο βόρειο Ιράκ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: