Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2008

Εκλάπη βυζαντινός σταυρός από τον καθεδρικό ναό του Τουρνέ

Ένας βυζαντινός σταυρός (εγκόλπιο) ανεκτίμητης αξίας τον οποίο είχε μεταφέρει και δωρίσει στον καθεδρικό ναό του Τουρνέ, στο Βέλγιο, ένας Σταυροφόρος που είχε συμμετάσχει στην πρώτη άλωση της Κωνσταντινουπόλεως (1204) εκλάπη χθες από το θησαυροφυλάκιο του ναού.
Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του βελγικού Τύπου, επρόκειτο για μια «θεαματική, κινηματογραφική ληστεία», με πρωταγωνιστές δύο μεταμφιεσμένους ληστές, που επιτέθηκαν στο φύλακα του θησαυροφυλακίου του καθεδρικού ναού, αλλά και σε επισκέπτες.
Η ληστεία πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί με λάφυρα τον πολύτιμο βυζαντινό σταυρό που χρονολογείται μεταξύ 8ου και 9ου αιώνα και οχτώ ακόμη εκκλησιαστικούς κάλυκες του 17ου αιώνα. Παρά το συναγερμό, οι δύο ληστές κατάφεραν να διαφύγουν με αυτοκίνητο, το οποίο αναζητείται από την αστυνομία.
Ο βυζαντινός σταυρός ήταν ασφαλισμένος έναντι του ποσού των 25 εκατομμυρίων ευρώ, και εκτιμάται ότι προορίζεται για ιδιωτική συλλογή, καθώς είναι αδύνατη η μεταπώλησή του, λόγω της μεγάλης αναγνωρισιμότητάς του.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: