Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων


Οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών και παράνομης ελληνοποίησης αλλοδαπών με διεθνείς διασυνδέσεις εξαρθρώθηκε, μετά από τρίμηνη έρευνα, από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας εξιχνιάστηκε και η δολοφονία 57χρονου που είχε διαπραχθεί στις 28 Ιουλίου 2007 στον Αγιο Στέφανο Αττικής.
Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας συνελήφθησαν συνολικά 22 άτομα και συγκεκριμένα, τέσσερα μέλη του κυκλώματος, τέσσερις γυναίκες που έχουν ελληνοποιηθεί παράνομα και ακόμα 14 αλλοδαπές αφρικανικής και λατινοαμερικανικής καταγωγής που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και έχει κινηθεί η διαδικασία απέλασής τους.
Όπως ανακοινώθηκε από την Ασφάλεια, δύο ομάδες του κυκλώματος με έδρα τον Πειραιά και την Αθήνα που συνεργάζονταν στενά μεταξύ τους έβρισκαν Έλληνες που ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση και τους έπειθαν να κάνουν συμβολαιογραφικές πράξεις για την αναγνώριση ανήλικων γυναικών κυρίως από τη Νότια Αμερική και τις αφρικανικές χώρες, παίρνοντας ως αμοιβή για κάθε αναγνώριση 3.000-5.000 ευρώ.
Συνολικά κατηγορούνται για την υπόθεση 93 άτομα. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το κύκλωμα δραστηριοποιείται πάνω από πέντε χρόνια και τα άτομα που έχουν ελληνοποιηθεί ξεπερνούν τα 500. Για την ελληνοποίησή τους η κάθε αλλοδαπή πλήρωνε στην οργάνωση 8.000-9.000 ευρώ.Αρχηγοί των δύο ομάδων ήταν μία Δομινικανή, 40 ετών ιδιοκτήτρια μπαρ στον Πειραιά και μια 36χρονη από τη Σιέρα Λεόνε που διατηρεί κομμωτήριο στην Αθήνα. Τα περισσότερα από τα δήθεν αναγνωρισμένα ανήλικα ήταν ήδη ενήλικες γυναίκες νεαρής ηλικίας.
Οι συμβολαιογραφικές πράξεις συντάσσονταν από συμβολαιογράφους στην Ελλάδα ή στη χώρα απ' όπου κατάγονταν οι υπό αναγνώριση αλλοδαπές, με πλαστά δικαιολογητικά. Τις πράξεις αυτές υπέγραφαν ή οι πραγματικές μητέρες ή εμφανίζονταν άλλες ως άγαμες μητέρες ή εάν δεν βρίσκονταν τέτοια πρόσωπα η αναγνώριση γινόταν με μονομερή υπογραφή του δήθεν Έλληνα πατέρα, προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά θανάτου των μητέρων.Τις κοπέλες που ελληνοποιούνταν παράνομα, σύμφωνα με την Αστυνομία, το κύκλωμα τις χρησιμοποιούσε για να εκδίδονται στη χώρα μας ή για τη μεταφορά ναρκωτικών ή άλλες παράνομες δραστηριότητες. Στο κύκλωμα εμπλέκονται και ένας υπάλληλος προξενείου αφρικανικής χώρας στην Ελλάδα καθώς και ένας Ελληνας δημόσιος υπάλληλος, οι οποίοι έναντι αμοιβής προσκόμιζαν βεβαιώσεις με ψευδείς αναφορές για την αστική κατάσταση των αλλοδαπών που επρόκειτο να ελληνοποιηθούν.Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί τουλάχιστον 59 περιπτώσεις παράνομων ελληνοποιήσεων που έχουν αναγνωριστεί ως γνήσια παιδιά εκτός γάμου των Ελλήνων. Επίσης από τους εμπλεκόμενους ως δήθεν πατέρες έχουν βρεθεί στοιχεία για τουλάχιστον είκοσι Έλληνες, ενώ εξακριβώθηκαν και δύο εικονικοί γάμοι.
Η δολοφονία
Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, δύο από τους Έλληνες που εμπλέκονται στο κύκλωμα εμπλέκονται και στη δολοφονία του 57χρονου Αριστοτέλη Κυριακίδη στον Αγιο Στέφανο εκτελώντας συμβόλαιο θανάτου με αμοιβή 30.000 ευρώ. Η δολοφονία σύμφωνα με την αστυνομία παραγγέλθηκε από τη σύζυγο του θύματος και μεσολαβητής ήταν πρώην συνέταιρός της σε γραφείο τελετών. Το όπλο με το οποίο δολοφόνησαν τον Κυριακίδη οι δύο πληρωμένοι εκτελεστές, σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα, το προμηθεύτηκαν έναντι 3.000 ευρώ από άλλον Έλληνα. Οι δράστες της δολοφονίας συνελήφθησαν και ομολόγησαν, η γυναίκα όμως που φέρεται ως ηθικός αυτουργός δεν παραδέχεται τις κατηγορίες. Η έρευνα για το κύκλωμα συνεχίζεται από την Ασφάλεια σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και την Ιντερπόλ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: