Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008

Στην Ολομέλεια η συνταγματικότητα του The Mall

Μετά το ποστ του ΠΡΕΖΑ ΤΒ διαβάζω στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ κάντε κλίκ ΕΔΩ
ΣτΕ: Στην Ολομέλεια η συνταγματικότητα του The Mall
Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Αντισυνταγματικός είναι ο νόμος του 2003 που ψηφίστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τροποποίησε τα πολεοδομικά σχέδια στο Μαρούσι ανάβοντας το πράσινο φως για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου «The Mall».
Αυτό έκριναν οι δικαστές του Ε' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας με προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο Κων. Μενουδάκο, οι οποίοι παρέπεμψαν την υπόθεση στην Ολομέλεια, ζητώντας να αλλάξει τη νομολογία της, προκειμένου να μπορεί να προσβληθεί ευθέως στο δικαστήριο ένας νόμος ως αντισυνταγματικός και όχι μόνον οι πράξεις της διοίκησης που εκδίδονται σε εφαρμογή του, όπως γίνεται μέχρι σήμερα.Το ζήτημα που ετέθη, με αφορμή την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, είναι κατά πόσον είναι συνταγματικά ανεκτό να αλλάζουν με νομοθετική πρόβλεψη τα πολεοδομικά σχέδια και να χορηγούνται οικοδομικές άδειες χωρίς να εκδίδονται υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να ελέγχονται από το ΣτΕ. Το «κόλπο» αυτό χρησιμοποίησε η κυβέρνηση όχι μόνο στη συγκεκριμένη περίπτωση (έγινε και στην υπόθεση εκτροπής του Αχελώου), προκειμένου να αποφύγει τον δικαστικό έλεγχο και να ξεπεράσει τον σκόπελο του ΣτΕ. Σε περίπτωση που η Ολομέλεια συνταχθεί με την άποψη του Ε' τμήματος θα αφαιρέσει από την κυβέρνηση ένα σημαντικό όπλο, καθώς θα ελέγχεται η συνταγματικότητα ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσπίζει μόνο και μόνο για να παραμένει, δικαστικώς, ανέλεγκτη...

Η κατασκευή του «The Mall» (έκτασης 70.000 τ.μ.), που λειτούργησε ως κέντρο Τύπου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε με τον νόμο 3207/2003, ο οποίος τροποποίησε τα πολεοδομικά σχέδια στο Μαρούσι και επέτρεψε την ανέγερση κτιρίων με μεγάλο συντελεστή δόμησης, χωρίς να προβλέπεται η έκδοση οικοδομικών αδειών. Οπως, όμως, επισημαίνουν οι δικαστές, με τον τρόπο αυτό κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών επιδεινώθηκαν οι όροι διαβίωσης των κατοίκων, καθώς οι χρήσεις γης «μεταβλήθηκαν επί τα χείρω» με την αύξηση του συντελεστή δόμησης και χωρίς να υπάρχει ειδικός πολεοδομικός λόγος που να επιβάλλει κάτι τέτοιο. Γι' αυτό και ζητούν από την Ολομέλεια να αποφανθεί ότι σε περιπτώσεις όπου μια διοικητική πράξη παίρνει τη μορφή νόμου, να μπορεί να ελεγχθεί από το δικαστήριο ώστε να μην υπάρχει έλλειμμα έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας των πολιτών.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: