Σάββατο 22 Μαρτίου 2008

25 ρωσικά τεθωρακισμένα στους Παλαιστίνιους

Το Ισραήλ επέτρεψε την παράδοση 25 τεθωρακισμένων οχημάτων ρωσικής κατασκευής στην Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε σήμερα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Η παράδοση των οχημάτων που δεν είναι εξοπλισμένα με πυροβόλα έχει στόχο την ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας της υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη απέναντι στο ισλαμικό κίνημα Χαμάς που πήρε δια της βίας τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας τον Ιούνιο του 2007.

Το πράσινο φως για την παράδοση των τεθωρακισμένων δόθηκε κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η οποία ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή με τη συνάντησή του με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Τα οχήματα βρίσκονται στην Ιορδανία και θα παραδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Μόσχα είχε προτείνει να προμηθεύσει 50 τεθωρακισμένα οχήματα στην Παλαιστινιακή Αρχή πριν από δύο χρόνια. Τότε η ισραηλινή κυβέρνηση έθεσε βέτο με το επιχείρημα ότι ο εξοπλισμός μπορεί να πέσει στα χέρια των ισλαμιστών της Χαμάς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η ισραηλινή ηγεσία ήρε τις αντιρρήσεις της αλλά η παράδοση δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας άλλων διαφορών. Οι Παλαιστίνιοι ζητούσαν τα οχήματα να φέρουν πυροβόλα, κάτι που το Ισραήλ αρνείτο.

Ύστερα από νέες συνομιλίες, η Μόσχα δέχθηκε τους όρους που έθεσε το Ισραήλ, το οποίο και ζήτησε να μειωθεί στο ήμισυ σε μια πρώτη φάση ο αριθμός των ρωσικών τεθωρακισμένων προς την Παλαιστινιακή Αρχή.



ΑΠΕ - ΜΠΕ (e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: