Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

Μεγάλη αναδρομική έκθεση για τον Νικόλαο Λύτρα διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη


Μεγάλη αναδρομική έκθεση του Νικολάου Λύτρα διοργανώνει η Εθνική Πινακοθήκη από τις 19 Μαρτίου. Εκατό ελαιογραφίες, 150 σχέδια, περίπου 40 σκίτσα, φωτογραφίες, επιστολές και ντοκουμέντα μελετούν τη ζωή και το έργο του μεγαλύτερου εκπροσώπου του ελληνικού ιμπρεσιονισμού.
Η έκθεση έχει τίτλο «Νίκος Λύτρας (1883- 1927): Χτίζοντας με το χρώμα και το φως» και είναι αφιερωμένη στον ζωγράφο που με το ανήσυχο πνεύμα του έδωσε νέα δυναμική στον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο.
Η έκθεση είναι χωρισμένη σε ενότητες και διοργανώνεται 80 χρόνια μετά την πρώτη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου -το 1929. Σε αυτήν, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, περιλαμβάνονται πορτρέτα, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, εσωτερικοί χώροι, νεκρές φύσεις και τοπία, τόσο νησιωτικά, όσο και αττικά.
Ο Νικόλαος Λύτρας καταγόταν από την Τήνο -όπως και άλλοι σημαντικοί καλλιτέχνες. Γεννήθηκε το 1883 και σε ηλικία 20 ετών πήγε στη Σχολή του Μονάχου. Η πόλη εκείνη την περίοδο αποτελούσε σημαντική καλλιτεχνική σκηνή, γεγονός που επηρέασε σημαντικά τον ζωγράφο.
Μεγάλη επιρροή του υπήρξε και το κίνημα του Γαλάζιου Καβαλάρη. Στη σύντομη ζωή του -πέθανε το 1927- ο Ν.Λύτρας δημιούργησε την πρώτη ελληνική υπαιθριστική ζωγραφική.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η ιστορικός τέχνης Αφροδίτη Κούρια και ο Δημήτρης Πόρτολος και θα διαρκέσει έως τις 2 Ιουνίου.
Newsroom ΔΟΛ(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: