Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Έρευνα μαθητών για την μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη

Άτομα 18 έως 45 χρόνων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου είναι αυτοί που χρησιμοποιούν κυρίως τις αστικές συγκοινωνίες για να κάνουν τα ψώνια τους, επειδή δεν οδηγούν ή για οικονομικούς λόγους.
Πρόκειται για στοιχεία έρευνας σε τυχαίο δείγμα 113 ατόμων που εκπόνησε ομάδα 6 μαθητών της Γ΄ τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με θέμα: «ECOMOBILITY, οικολογική μετακίνηση -συνεισφορά στο περιβάλλον». Στόχος του προγράμματος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους μαθητές να λειτουργήσουν ως ερευνητές σε σχέση με το θέμα, να προσεγγίσουν αποτελεσματικότερα τα θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον, να διαμορφώσουν αξίες, αντιλήψεις και συμπεριφορές τέτοιες που να αποτελέσουν πρότυπα τόσο στους συμμαθητές τους όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Όπως προέκυψε, γυναίκες σε ποσοστό 63% επιλέγουν τις αστικές συγκοινωνίες, ποσοστό 46% χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τα ψώνια τους ή για να μεταβούν στην δουλειά τους, ποσοστό 30%. Επιπλέον, σε ποσοστό 27% επιλέγουν τα ΜΜM γιατί δεν οδηγούν και σε ποσοστό 26% για οικονομικούς λόγους.
Η έρευνα δημοσιοποιήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάσθηκαν οι εργασίες συνολικά τριών σχολείων για την «οικολογική μετακίνηση» .Εκτός από το 1ο Πειραματικό, συμμετείχαν το Αριστοτέλειο Κολέγιο όπου οι μαθητές αναφέρθηκαν στην οικολογική αυτοκίνηση και μετακίνηση και τα εκπαιδευτήρια Φρυγανιώτη με τους μαθητές να κάνουν λόγο για μια περιοχή, τον δήμο Πεύκων όπου ζούνε και παρουσιάζει μεγάλο πρόβλημα στις μετακινήσεις των κατοίκων.
Οι μαθητές του σχολείου κατέγραψαν τα προβλήματα και πρότειναν λύσεις, όπως τη δημιουργία μιας οργανωμένης δημοτικής συγκοινωνίας και τη διαμόρφωση τερματικού σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορειακών γραμμών στην περιοχή της Πολίχνης με σκοπό την ενίσχυση του ρόλου των αστικών συγκοινωνιών έναντι του ΙΧ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: