Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008

Έκθεση στο Βερολίνο με τα αρχιτεκτονικά σχέδια του Σπέερ για τη μητρόπολη του ναζισμού


Mία πόλη με τεράστιες λεωφόρους και μνημεία. Με μία Αψίδα του Θριάμβου 49 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Παρισιού. Με έναν θόλο 300 μέτρων πολύ μεγαλύτερο από την Πύλη του Βραδεμβούργου.
Κάπως έτσι οραματιζόταν το Βερολίνο ο Αδόλφος Χίτλερ και κάπως έτσι το σχεδίασε για λογαριασμό του στη δεκαετία του 1930 ο αρχιτέκτονας και υπουργός του Τρίτου Ράιχ Αλμπερτ Σπέερ (1905-1981).
Ο ίδιος ο αρχιτέκτονας είχε εξηγήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα: «Ο Χίτλερ ήθελε μια πόλη στα πρότυπα των Φαραώ. Από πέτρα και μάρμαρο για να εξασφαλίσει την αιωνιότητα.»
Τα σχέδια όμως δεν υλοποιήθηκαν, γιατί στο μεταξύ ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Σήμερα η πόλη κοιτά στα μάτια το παρελθόν της, παρουσιάζοντας όλες αυτές τις μακέτες σε μία έκθεση. Τίτλος της, Mythos Germania και οι πύλες της θα ανοίξουν στο Βερολίνο το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου.
Ο Αλμπερτ Σπερ είχε επίσης στο «συρτάρι» του και άλλα σχέδια: Η Νυρεμβέργη θα γινόταν η πρωτεύουσα του κόμματος του Χίτλερ και το Μόναχο, η «καρδιά» του ναζιστικού κινήματος.
Ούτε αυτά τα σχέδια υλοποιήθηκαν, ενώ ο ίδιος καταδικάστηκε στη Δίκη της Νυρεμβέργης σε κάθειρξη 20 ετών. Αφέθηκε ελεύθερος το 1966 και πέθανε στο Λονδίνο.
Newsroom ΔΟΛ(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: