Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΕΕ: Κίνδυνος κατάρρευσης στην ΠΓΔΜ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τους πρωταγωνιστές της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ να προχωρήσουν σε διάλογο, μετά την απόφαση του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (PDA) να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος έτσι κινδυνεύει με κατάρρευση. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της κατάστασης στα Σκόπια» και «εκτιμούμε ότι ήλθε η στιγμή για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να παραμερίσουν τα κομματικά τους συμφέροντα, να εργασθούν μέσα σε συναινετικό πνεύμα και να μετάσχουν σε ένα μόνιμο διάλογο ικανό να εγγυηθεί την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν.
«Υπολογίζουμε στην κυβέρνηση (των Σκοπίων) για τη συνέχιση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων», πρόσθεσε η κυρία Νάγκι. Η ΠΓΔΜ είναι επίσημα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ από το Δεκέμβριο 2005.
Σύμφωνα με αναλυτές στα Σκόπια πάντως, η απόφαση του PDA να αποχωρήσει από τον συνασπισμό δεν συνεπάγεται την αυτόματη πτώση της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος βρίσκεται στην πρωθυπουργία από τον Αύγουστο 2006.
Η κυβέρνηση Γκρούεφσκι, η οποία διαθέτει ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχει τη δυνατότητα να καλέσει κάποιο άλλο αλβανικό κόμμα να μετάσχει στον συνασπισμό, ή να ζητήσει από το κοινοβούλιο να στηρίξει μία κυβέρνηση μειοψηφίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: