Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Πάρε το λεωφορείο…πάρε ποδήλατο…άλλαξε εσύ την κατάσταση!!!!

To βρήκα στο rizogalo.com

Αν μένεις στην Ανατολική Θεσσαλονίκη θεωρητικά θα μπορούσες να κάνεις όλες σου τις μετακινήσεις με ποδήλατο, όταν βέβαια η δουλεία σου είναι στο κέντρο.
Θεωρητικά πάντα, γιατί αν αποφασίσεις να πάρεις οποιαδήποτε άλλη οδό πλην της πλακόστρωτης παραλιακής, βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο….
Αυτό το διαρκές στρες έζησα πριν μερικά χρόνια όταν αποφάσισα να καταργήσω και το λεωφορείο του ΟΑΣΘ και να πηγαίνω στη δουλειά μου με το ποδήλατο.

Την πρώτη ημέρα έκανα μια απόπειρα να πάω από τις οδούς Παπαναστασίου, Στρατού κλπ…φυσικά δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη σε κανένα σημείο για ποδήλατο. Το χειρότερο όμως ήταν η τραγική συμπεριφορά των οδηγών Ι Χ που θεωρούσαν καλό όταν με πλησίαζαν να κορνάρουν, υποτίθεται για το καλό και των δύο μας.
Την επόμενη μέρα δοκίμασα να κατέβω από την 25ης Μαρτίου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και μετά από την Παραλιακή μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους…τα πράγματα χειρότερα. Από την μία τα ίδια κορναρίσματα και θυμωμένα προσπεράσματα των οργισμένων γιωταχίδων σε εμένα τον φτωχό και χωρίς κοινωνικό στάτους ποδηλάτη…
Απο την άλλη ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να μπουν στη Μαρτίου από τις κάθετες οδούς και ο οπτικός τους έλεγχος αγνοούσε την ύπαρξη ποδηλάτων στον ορίζοντα και έψαχνε μόνο φιγούρες αυτοκινήτων… Αφού είδα τον χάρο με τα μάτια μου από μια κατά τα φαινόμενα πλούσια με τζιπ και κινητό κυρία ..αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσω ήταν να κατεβαίνω από τα στενά στην παραλία, ανεβάζοντας και άλλο τον χρόνο αλλά και την απόσταση από την εργασία μου.

Όσο και να θες λοιπόν να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο η πόλη είναι εχθρική…αυτό όμως μπορεί να αλλάξει !!!

Ακούω ότι πόλεις σαν το Παρίσι κάνουν δίκτυα ενοικίασης ποδηλάτων (σε χαμηλές τιμές) για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών τους.
Εμείς εδώ είμαστε πολύ πίσω ακολουθώντας το δόγμα << κάθε κάτοικος ένα αυτοκίνητο και όλοι μαζί στο μποτιλιάρισμα>>
Έξυπνα λοιπόν μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα θα κάνουν την πόλη και τη ζωή μας όμορφη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία, αφήνοντας το Ι Χ και μετά να μας ακολουθήσει δυσκίνητο κράτος!!!

Η κουβέντα φυσικά στο rizogalo.com