Παρασκευή 30 Μαΐου 2008

«Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908»

Το βιβλίο «Τα όπλα του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1908» του βουλευτή Ευβοίας, πρώην υφυπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Αναστάσιου Λιάσκου και του διευθυντή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Βασίλη Νικόλτσιου, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Ο υπουργός Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης, χαρακτήρισε το βιβλίο εξαιρετική δουλειά που, όπως είπε, καθίσταται επίκαιρη στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία.

Πρόσθεσε, δε, ότι το βιβλίο, με πλήρη τεκμηρίωση και πλούσιο αρχειακό υλικό πετυχαίνει όχι μόνο την επιστημονική προσέγγιση, αλλά αναβιώνει μια καθοριστική για την Ελλάδα περίοδο και καθιστά τον αναγνώστη συμμέτοχο και συναγωνιστή των Μακεδονομάχων.

Με αφορμή το βιβλίο αναφέρθηκε και στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας έχει δείξει διάθεση για λύση και ειρηνική συνύπαρξη, αλλά παράλληλα διατρανώνει ότι ο πολιτιστικός και ιστορικός όρος μακεδονικός είναι «αδιαπραγμάτευτα ελληνικός».

Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Γκιουλέκας, σημείωσε ότι οι συγγραφείς φωτίζουν μια άγνωστη πλευρά του μακεδονικού αγώνα και το βιβλίο έχει αξία ντοκουμέντου.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, Βασίλης Γούναρης επισήμανε ότι οι μαχητές του μακεδονικού Αγώνα δυσκολεύονταν να βρουν όπλα, ενώ και αυτά που είχαν ήταν κατώτερης ποιότητας, συγκριτικά με του εχθρού.

Το είδος του όπλου έδειχνε τη θέση του πολεμιστή στην ιεραρχία, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μέρος του ενδυματολογικού κώδικα.

Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο πρόεδρος του σωματείου «Οι φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα», Νικόλαος Πασχαλίδης και οι δύο συγγραφείς.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος, ο οποίος έχει προλογίσει την έκδοση, ενώ το «παρών» έδωσαν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και οι βουλευτές, Αδάμ Ρεγκούζας, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Ορφανός, Γιάννης Μαγκριώτης και Κυριάκος Βελόπουλος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ