Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Χειμώνας εν όψει στη Λυρική

Με 11 παραγωγές όπερας - οι δύο σε επανάληψη -, μία παιδική όπερα, ένα μιούζικαλ του Αστορ Πιατσόλα, 4 παραστάσεις μπαλέτου, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης της ΄΄Ζιζέλ΄΄, τρία ρεσιτάλ και μία αγαπημένη ελληνική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη περιλαμβάνει το ρεπερτόριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τον χειμώνα 2008 - 2009. Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε εκ νέου το ΄΄Rigoletto΄΄ του Βέρντι; Να συστηθείτε με τον γερμανικό ρομαντισμό μέσα από το ΄΄Τάνχωυζερ΄΄ του Βάγκνερ; Και να απολαύσετε σε παγκόσμια πρώτη την όπερα του Σταύρου Ξαρχάκου ΄΄Συρανό & Ρωξάνη΄΄;

ΟΠΕΡΑ

Η πρεμιέρα της χειμερινής σεζόν για τη Λυρική γίνεται με την επανάληψη της όπερας ΄΄Μποέμ΄΄ του Πουτσίνι στις 10, 12, 14, 16, 18 και 21 Οκτωβρίου. Η παραγωγή του Γκράχαμ Βικ, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην ΕΛΣ τον Δεκέμβριο του 2007, συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στο θέατρο Ολύμπια.

Τη σκυτάλη παίρνει στις 17 Οκτωβρίου η ΄΄Αννα Μπολένα΄΄ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι. Το σημαντικό έργο του Ρομαντισμού, που η Μαρία Κάλλας παρουσίασε το 1957 στη Σκάλα του Μιλάνου, παρουσιάζεται από την ΕΛΣ σε ημισκηνοθετημένη μορφή. Το ζεύγος των εραστών (Αννα και Περσί) προετοιμάζεται για το θάνατο, προστρέχει στον Θεό για να λυτρωθεί τελικά από τα βάσανά του μέσα από το αναπόφευκτο τέλος.

Ακολουθούν δύο μονόπρακτα - το ένα εκ των οποίων παρουσιάστηκε και φέτος στη Λυρική. Ο λόγος για το ΄΄Μια φλωρεντινή τραγωδία΄΄ του Τσεμλίνσκι και το ΄΄Τζάνι Σκίκκι΄΄ του Πουτσίνι (επανάληψη) σε ενιαία παράσταση στις 23, 25, 26, 28, 29 και 30 Νοεμβρίου. Σκηνοθετεί ο Τζον Φούλτζεϊμς.

Από τις 19 Δεκεμβρίου μέχρι τις 6 Ιανουαρίου το θέατρο Ολύμπια φιλοξενεί τη νέα του μεγάλη παραγωγή, που δεν είναι άλλη από τον ΄΄Ριγολέττο΄΄. Η δημοφιλέστατη όπερα του Βέρντι επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε νέα παραγωγή που σκηνοθετεί ο Νίκος Πετρόπουλος. Πρόκειται για μία από τις μελωδικότερες όπερες του ρεπερτορίου, ενώ το ποιητικό κείμενο, εμπνευσμένο από το θεατρικό Ο βασιλιάς διασκεδάζει του Βίκτορα Ουγκώ, είναι γεμάτο έντονα συναισθήματα.

Στις 17 Ιανουαρίου 2009 είναι η ώρα της... ΄΄Ωραίας Γαλάτειας΄΄. Η δημοφιλής δίπρακτη όπερα του Φραντς Φον Ζουππέ, σε μία συμπαραγωγή με την Όπερα Δωματίου Αθηνών και την Ορχήστρα Πατρών. Το θέμα της αφορά στον έρωτα του γλύπτη Πυγμαλίωνα με το δημιούργημά του, το άγαλμα της Γαλάτειας. Με την παρέμβαση της θεάς του έρωτα, της Αφροδίτης, το άγαλμα αποκτά ζωή. Η Γαλάτεια όμως θα μεταμορφωθεί και πάλι σε άγαλμα, μετά τις απιστίες της με τον Γανυμίδη και τα παιχνίδια της με τον Μίδα.

Το Μέγαρο Μουσικής και η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζονται εκ νέου από τις 24 Ιανουαρίου του 2009 στο ΄΄Τάνχωυζερ΄΄ του Ρίχαρντ Βάγκνερ, που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής. Περισσότερα από 40 χρόνια μετά την παρουσίαση του έργου στην Λυρική, η μεγάλη ρομαντική όπερα του Γερμανού συνθέτη επιστρέφει σε μία παραγωγή του Γκράχαμ Βικ που πρωτοπαρουσιάστηκε στην όπερα του Σαν Φραντσίσκο.

Πανελλήνια πρώτη για τη ΄΄Ρουσάλκα΄΄ του Τσέχου Αντονίν Ντβόρζακ στις 6 Μαρτίου στο Θέατρο Ολύμπια. Η ιδιαίτερα αγαπητή όπερα βασίζεται στο γνωστό παραμύθι του Γερμανού ρομαντικού Φρήντριχ ντε λα Μοτ Φουκέ. Στις 20 Μαρτίου οι ΄΄Παλιάτσοι΄΄ του Λεονκαβάλλο συναντά τη ΄΄Ρίτα΄΄ του Ντονιτσέττι σε μία νέα παραγωγή με ημισκηνοθετημένη μορφή.

Η ζωή του Γάλλου συγγραφέα Συραντό ντε Μπερζεράκ αποτελεί το θέμα της νέας όπερας του Σταύρου Ξαρχάκου ΄΄Συρανό & Ρωξάνη΄΄, που κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στη Λυρική στις 5 Απριλίου του 2009. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ντέιβιντ Φρίξαν, ενώ η παράσταση είναι μία συμπαραγωγή με το Αυτοκρατορικό Θέατρο της Κομπιένης (Γαλλία).

Στα τέλη Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής έρχονται οι ΄΄Πουριτανοί΄΄ του Μπελλίνι. Η τελευταία όπερα του κορυφαίου συνθέτη ανεβαίνει για πρώτη φορά από την Εθνική Λυρική Σκηνή. Έντονα μελωδικό, με ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους για το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, το έργο θα παρουσιαστεί σε συμπαραγωγή με την Όπερα της Ολλανδίας σε σκηνοθεσία του Francisco Negrin.

Η καλλιτεχνική σεζόν όσον αφορά τις όπερες ολοκληρώνεται με την ΄΄Αϊντα΄΄ του Βέρντι, σε μία συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών και την Arena di Verona, η οποία και θα ανοίξει παραδοσιακά το πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ στο Ηρώδειο. Παρότι γνωστή από τη μουσική για την περίφημη θριαμβική παρέλαση των νικητών μπροστά στον φαραώ, η όπερα είναι στην ουσία ένα χαμηλόφωνο έργο, όπου ο Βέρντι εστιάζει στα συναισθήματα των πρωταγωνιστών: του γενναίου Ρανταμές και των δύο γυναικών που τον διεκδικούν.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΟΠΕΡΑ

Για ακόμη μία χρονιά η Κάρμεν Ρουγγέρη παρουσιάζει μία παιδική όπερα στην Λυρική Σκηνή και συγκεκριμένα στο θέατρο Ακροπόλ. Από τις 2 Νοεμβρίου 2008 μέχρι τις 12 Απριλίου 2009 οι μικροί μας φίλοι θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το είδος της όπερας μέσα από την παράσταση ΄΄Ο τσάρος Σαλτάν, η όμορφη τσαρέβνα και ο μαγεμένος κύκνος΄΄. Πρόκειται για ένα έργο βασισμένο στην όπερα του Νικολάι Ρίμσκι Κορσακόφ ΄΄Το παραμύθι του τσάρου Σαλτάν΄΄.

ΟΠΕΡΕΤΑ

Από τις 29 Νοεμβρίου στο θέατρο Ακροπόλ ο Ισίδωρος Σιδέρης σκηνοθετεί την αγαπημένη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη ΄΄Οι Απάχηδες των Αθηνών΄΄. Περισσότερα στοιχεία σχετικά με την παραγωγή θα ανακοινωθούν προσεχώς.

ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ

Στο θέατρο Ακροπόλ θα παρουσιαστεί και η μικρή όπερα του Αστορ Πιατσόλα ΄΄Maria de Buenos Aires΄΄, με μουσική βασισμένη στο tango nuevo, την εκδοχή του αργεντίνικου τάνγκο όπως το επεξεργάστηκε ο ίδιος. Η παράσταση θα ανέβει τον Μάιο του 2009.

ΜΠΑΛΕΤΟ

Ο ΄΄Ευγένιος Ονιέγκιν΄΄ του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Ιρέκ Μουχαμέντοφ (1,2 και 4-9 Νοεμβρίου), η ΄΄Ζιζέλ΄΄ του Αντάμ σε επανάληψη (7,8,10,11,13,14,15 Φεβρουαρίου 2009), η ΄΄Κακοφυλαγμένη κόρη΄΄του Ερόλ σε χορογραφία Φρέντερικ Αστον (3 και 5 -10 Μαϊου 2009) και ένα Gala Μπαλέτου (29 - 31 Ιανουαρίου 2008) φιλοξενεί στο χειμερινό της ρεπερτόριο η Λυρική όσον αφορά την τέχνη του μπαλέτου.

www.flash.gr

και η κουβέντα για το νέο προγραμμα στο ρυζόγαλο κάντε κλικ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: