Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Τα… θαυμαστά επιτεύγματα της εκπαίδευσης της αμάθειας…


ΚΑΛΕΣΜΑ

Το τελευταίο διάστημα, η κρίση στους τομείς της εκπαίδευσης έχει ενταθεί, την ίδια στιγμή που η ταυτότητα της νεολαίας διαπερνάται από μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση.

Ο νέος ιδεολογικός μηχανισμός της παγκοσμιοποίησης, «η εκπαίδευση της αμάθειας», από τη μία έχει διαβρώσει το σύνολο των εκπαιδευτικών μηχανισμών, σε μια προσπάθεια συγκρότησης ενός νεανικού κόσμου πειθήνιου στις περγαμηνές των υπερεθνικών κέντρων, και από την άλλη η λογική της υπερεξειδίκευσης έχει εξασφαλίσει τους αναγκαίους όρους λειτουργίας του νέου επισφαλούς τρόπου εργασίας.

Η υπερκατανάλωση και το σύγχρονο λαϊφστάιλ έχει οδηγήσει το σύνολο της νεολαίας σε ένα αδιέξοδο, όπου η παντελής έλλειψη ενός εναλλακτικού οράματος ώθησε τα νεανικά στρώματα στην εμφανή πλέον πολιτιστική παρακμή.

Τα θέματα αυτά, ωστόσο, τόσο σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής, όσο και σε επίπεδο φοιτητικού κινήματος, δεν συζητήθηκαν. Τα ζητήματα περιεχομένου αφέθηκαν στη λογική του συντεχνιακού συνδικαλισμού, οδηγώντας την έκφραση του νεανικού κόσμου σε ένα πολιτικό αδιέξοδο.

Πολλές φορές, ωστόσο, είτε μέσα από το περιοδικό Άρδην είτε από τις σελίδες της εφημερίδας Ρήξη κάναμε μια προσπάθεια να θίξουμε τα ζητήματα αυτά, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που θα συναντήσουμε, τόσο από την κυρίαρχη λογική του φοιτητικού κόσμου, όσο και από τη συντεχνία των πανεπιστημιακών που λυμαίνονται το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και το κατευθύνουν ιδεολογικά σύμφωνα με τις εντολές της Νέας Τάξης – όπως διαφάνηκε και μέσα από την υπόθεση του βιβλίου Ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού.

Σε μια προσπάθεια να αναπτύξουμε μια εναλλακτική λογική γύρω από τα ζητήματα νεολαίας, οι Ιθαγενείς (νέοι και νέες του Άρδην και της Ρήξης), στα πλαίσια του τετραήμερου του περιοδικού Άρδην στην Έδεσσα, στις 28-31 Αυγούστου 2008, θα πραγματοποιήσουμε σειρά συζητήσεων στις 28 Αυγούστου, με θέμα η κρίση της νεολαίας και το αδιέξοδο της εκπαίδευσης της αμάθειας, όπου θα θίξουμε όλα τα ζητήματα αυτά.

Για να δηλώσετε συμμετοχή και να κανονίσετε τα της διαμονής, μπορείτε να καλείτε στο 210 3826319 (9 π.μ. - 5 μ.μ.) και στα τηλέφωνα
Αθήνα: 6972720422
Θεσσαλονίκη: 6947219501
Πάτρα: 6977510730
Επισκεφθείτε και το μπλογκ των Ιθαγενών: ithageneis.wordpress.com