Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008

H βαριά χρήση κάνναβης «συρρικνώνει περιοχές του εγκεφάλου»

Η μακροχρόνια χρήση μεγάλων ποσοτήτων κάνναβης συρρικνώνει δομές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, διαπιστώνουν Αυστραλοί ερευνητές.Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο Archives of General Psychiatry του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, συνέκρινε 16 άνδρες που δεν κάπνισαν ποτέ κάνναβη με 15 άνδρες που κάπνιζαν τουλάχιστον 5 τσιγάρα κάνναβης την ημέρα για μέσο διάστημα 20 ετών.Οι τομογραφίες έδειξαν 12% συρρίκνωση στον ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση, και 7% συρρίκνωση της αμυγδαλής, μιας περιοχής που παίζουν κεντρικό ρόλο στο φόβο, την επιθετικότητα και γενικότερα την επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων.Σε ένα τεστ μνήμης που απαιτούσε την ανάκληση μιας λίστας 15 λέξεων, οι χρήστες έφεραν μειωμένες επιδόσεις. Επιπλέον, οι μισοί από αυτούς παρουσίαζαν κάποια μορφή παρανοϊκών σκέψεων και κοινωνικής απόσυρσης, όχι όμως σε βαθμό που να επιδέχεται επισήμως διάγνωση κάποιας διαταραχής. Οι ερευνητές του Ερευνητικού Κέντρου Orygen και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης επισημαίνουν ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει αιτιολογική σχέση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και τη μείωση του όγκου σε αυτές τις βασικές δομές του εγκεφάλου -ίσως κάποιος άλλος παράγοντας συνδέει έμμεσα τη χρήση του ναρκωτικού και τις ανατομικές διαφορές που εντοπίστηκαν.
Οι επιστήμονες πάντως υποψιάζονται ότι η αιτία είναι η κάνναβη.
«Τα ευρήματα αυτά αντικρούουν τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η κάνναβη έχει ελάχιστες ή καθόλου επιδράσεις στον εγκέφαλο και τη συμπεριφορά» σχολίασε στο Reuters ο Μούρατ Γιούσελ, επικεφαλής της μελέτης.
Μια αμερικανική οργάνωση που υποστηρίζει την αποποινικοποίηση της κάνναβης αντέδρασε στα ευρήματα της μελέτης με το σκεπτικό ότι οι εθελοντές κατανάλωναν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες.
«Τα άτομα αυτά ουσιαστικά ήταν μαστουρωμένα όλη την ημέρα επί 20 χρόνια» είπε ο Μπρους Μίρκεν, εκπρόσωπος του Marijuana Policy Project. «Αυτή η μελέτη δεν λέει τίποτα για τους περιστασιακούς ή μέτριους χρήστες » δήλωσε, και πρόσθεσε ότι το αλκοόλ και το κάπνισμα προκαλούν πολύ σοβαρότερες βλάβες.Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να μελετήσουν και άτομα που κάνουν περιστασιακή χρήση.
Newsroom ΔΟΛ

Kουβέντα για το θέμα εδω