Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2008

Του έκανε δώρο ένα... τσεκούρι

Ο νέος πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, Ντίτρι Ρόγκοζιν, προκάλεσε αίσθηση στην πρώτη του συνάντηση με τον ΓΓ του Συμφώνου προσφέροντάς του ένα τσεκούρι ως σύμβολο ειρήνης.
Ο Ρόγκοζιν παρέδωσε τον Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ "ένα τσεκούρι, ένα τόμαχοκ με την πρόθεση, όπως είπε, να βρούμε έναν τρόπο να το θάψουμε", είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμς Απατουράι.
Ο όρος αυτός απορρέει από τις παραδόσεις των ιθαγενών της Αμερικής, που έθαβαν το πολεμικό τσεκούρι σε ένα συμβολισμό της επίτευξης ειρήνης μεταξύ των φυλών.
Πάντως δεν επετράπη στο Ρόγκοζιν να εισέλθει στο γραφείο του Σέφερ με το ατσάλινο δώρο του. Το τσεκούρι μπήκε στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αφού πέρασε από τις υπηρεσίες ασφαλείας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.
Ο Ρόγκοζιν έχει τη φήμη εθνικιστή κι επικριτή του Βορειοατλαντικού Συμφώνου εντός της Ρωσίας· πάντως, είναι έμπειρος στην διεθνή διπλωματία, καθώς έχει εκπροσωπήσει την Μόσχα στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά το θέμα των ρωσικών προκεχωρημένων θέσεων στο Καλίνινγκραντ.
Ο ρώσος αξιωματούχος "κατέστησε σαφές ότι έρχεται με πνεύμα συνεργασίας", αλλά "δεν αποσιώπησε τα θέματα στα οποία υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές", σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ. Οι εκπρόσωποι άλλων χωρών της συμμαχίας "προσβλέπουν" στη συνεργασία με το Ρόγκοζιν.
Οι σχέσεις Ρωσίας- ΝΑΤΟ την τελευταία περίοδο χαρακτηρίζονται από αρκετές διαφωνίες και εντάσεις.
ΑΠΕ - ΜΠΕ(e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: