Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008

Αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας Μέρκελ - Σαρκοζί

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ απέρριψαν με τρόπο κατηγορηματικό για άλλη μία φορά, συνομιλώντας την Τετάρτη στο Παρίσι, κάθε μορφής ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνοντας ότι η Άγκυρα μπορεί μόνον να επωφεληθεί από μία "προνομιακή εταιρική σχέση".

"Θέλω να είμαι ο φίλος της Τουρκίας αλλά δηλώνω ότι η Τουρκία δεν έχει την θέση της στην Ευρώπη πολύ απλά επειδή εκτείνεται στη Μικρά Ασία (...) η Τουρκία πρέπει να επωφεληθεί από το καθεστώς του προνομιακού εταίρου", δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί παρεμβαίνοντας στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος "Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα (UMP)" με θέμα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις.

"Πριν σκεφθούμε τα κράτη που δεν είναι στην Ευρώπη, ίσως να πρέπει να σκεφθούμε τα κράτη που ανήκουν ήδη σε αυτήν (...) δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα, όλα τα γειτονικά προς την Ευρώπη κράτη, δεν έχουν τον προορισμό να εισέλθουν στην ΕΕ (...) Αν διευρύνουμε την ΕΕ επ' αόριστον, τότε θα σκοτώσουμε την πολιτική Ευρώπη", υπογράμμισε ο πρόεδρος Σαρκοζί χειροκροτούμενος.

Ακριβώς πριν από την ανωτέρω ομιλία του, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, επίτιμη προσκεκλημένη, εναντιώθηκε επίσης στην ενσωμάτωση στο μέλλον της 27μελούς ΕΕ.

"Ενα πράγμα συνδέει την Ένωση για το Λαϊκό Κίνημα και την Ένωση των Χριστιανοδημοκρατών (CDU)"--το δεξιό γερμανικό κόμμα, του οποίου μέλος είναι η καγκελάριος--, είναι ότι και τα δύο κόμματα "θέλουν να προτείνουν στην Τουρκία μία προνομιακή εταιρική σχέση και όχι μία ισότιμη ένταξη" δήλωσε η κ. Μέρκελ.

Αναφερομένη στο σχέδιο της Μεσογειακής Ένωσης, που είναι προσφιλές στον γάλλο πρόεδρο, η κ. Μέρκελ υπενθύμισε ότι πρέπει να "προσφέρει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ την δυνατότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Πάντως η Γερμανία ποτέ δεν απέκρυψε τις επιφυλάξεις της αναφορικά με τη Μεσογειακή Ένωση, επισημαίνοντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει διαιρέσεις στους κόλπους της ΕΕ.

"Φυσικά και όλα τα κράτη μπορούν να συμμετέχουν στη Μεσογειακή Ένωση" σχολίασε σήμερα ο γάλλος πρόεδρος.

"Το μοναδικό πράγμα που λέω (...) είναι ότι όσοι θέλουν να προχωρήσουν προχωρούν όλοι μαζί, αλλ' όσοι δεν θέλουν να προχωρήσουν, να μην εμποδίζουν τους άλλους να προχωρήσουν", επέμεινε ο γάλλος πρόεδρος.ΑΠΕ - ΜΠΕ(e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: