Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Σε συζητήσεις με το Ισραήλ για την αγορά κατασκοπευτικού δορυφόρου βρίσκεται η Τουρκία

Τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Τρίτη ότι διαπραγματεύονται «σε τεχνικό επίπεδο» την αγορά κατασκοπευτικού δορυφόρου από το Ισραήλ.
Ο υπουργός Άμυνας Βεκντί Γκονούλ, όπως μεταδίδει το Reuters, μετά την συνάντηση του με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ Μπαράκ ανακοίνωσε την πρόθεση για την αγορά ενός δορυφόρου τύπου Ofeq, παρόμοιων με αυτούς που χρησιμοποιεί το Ισραήλ όπως και επαφές για άλλα διμερή στρατιωτικά ζητήματα.
Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι με γνώση του θέματος δηλώνουν ότι οι σχετικές επαφές συνεχίζονται για χρόνια με τα ακανθώδη σημεία να αφορούν το κόστος - περί τα 300 εκατομμύρια δολάρια - αλλά και την διασφάλιση εκ μέρους του Ισραήλ ότι ο τουρκικός Ofeq δεν θα παρακολουθεί το Ισραήλ.
Σε μία άλλη εξέλιξη, η Τουρκία θα αρχίσει να δέχεται προσφορές για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού της αντιδραστήρα από τις 21 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Χ.Γκιουλέρ δήλωσε ότι όλα είναι έτοιμα για την κατασκευή στην περιοχή του Ακουγιου ενώ υπάρχουν σχέδια και για δεύτερη εγκατάσταση κοντά στην Σινώπη, στη Μαύρη Θάλασσα.
Στα σχέδια κατασκευής αντιδρούν οι οικολογικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι η κατασκευή της σεισμογενή περιοχή του Ακουγιου εγκυμονεί κινδύνους. Ωστόσο, ο Χιλμί Γκιουλέρ δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις θα ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή συνολικά τριών αντιδραστήρων μέχρι το 2015 για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: