Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Πρόταση δημιουργίας ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης

Πρόταση για τη δημιουργία ευρωπαϊκού συμφώνου μετανάστευσης διατύπωσε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης, Μπρις Ορτεσέ, στον υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, με τον οποίο συναντήθηκε σήμερα και έδωσε κοινή συνέντευξη Τύπου. Η πρόταση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Γαλλία το β' εξάμηνο του 2008.
Ο κ. Παυλόπουλος μίλησε για κοινούς κανόνες, κοινή πολιτική, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα στο θέμα της μετανάστευσης και υπογράμμισε πως η Ελλάδα ήταν πάντοτε υπέρμαχος της δημιουργίας μιας κοινής πολιτικής για τη λαθρομετανάστευση και την προστασία των συνόρων της Ευρώπης.
Μεταξύ των αρχών που προτείνονται από τη γαλλική πλευρά, όπως ανέπτυξε ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης,
είναι η άρνηση νομιμοποίησης λαθρομεταναστών χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μεταξύ των κρατών και τις ευρωπαϊκές αρχές, η συμφωνία για επανεκδοχή των μεταναστών σε χώρες προέλευσης, ο καθορισμός από κοινού του δικαιώματος ασύλου και η ενίσχυση της ανάπτυξης των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Ο κ. Παυλόπουλος όπως τόνισε και στον Γάλλο ομόλογό του θα απαντήσει στη γαλλική πρόταση στα μέσα Μαρτίου.Σήμερα το μεσημέρι ο Γάλλος υπουργός μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, κ. Χηνοφώτη, θα μεταβούν στη Σάμο όπου θα επισκεφθούν το νέο κέντρο για λαθρομετανάστες που λειτουργεί εκεί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: