Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι για το Κόσοβο

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρη τη Σερβία αναμένεται να συγκεντρωθούν σήμερα στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, το οποίο θεωρούν κοιτίδα της ιστορίας του σερβικού έθνους.
Η διαδήλωση οργανώνεται από την σερβική ηγεσία με σύνθημα «το Κόσοβο είναι η Σερβία» και θα πραγματοποιηθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) στην καρδιά του Βελιγραδίου, μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα που θα φιλοξενήσει τους ομιλητές.
Ο βασικός ομιλητής της συγκέντρωσης θα είναι ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ενώ στο πλήθος θα απευθυνθούν επίσης ο υπερεθνικιστής ηγέτης του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Ο μεγάλος απών της διαδήλωσης θα είναι ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρουμανία.
«Συγκέντρωση που οργανώνεται από το κράτος χωρίς τον πρόεδρο Τάντιτς», είναι ο σημερινός τίτλος της εφημερίδας Danas, «Ο Κοστούνιτσα θα μιλήσει, ο Τάντιτς είναι στη Ρουμανία», σύμφωνα με την εφημερίδα Blic, «Διχόνοια στη συγκέντρωση της ενότητας», είναι ο τίτλος της Politica.
Μετά τις ομιλίες, το πλήθος θα κατευθυνθεί προς τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σάββα για μια «προσευχή για το Κόσοβο» με την ηγεσία του κλήρου της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας. Οι κρατικές εταιρείες των σιδηροδρόμων και των λεωφορείων μεταφέρουν σήμερα δωρεάν από διάφορες πόλεις της Σερβίας τους διαδηλωτές στη συγκέντρωση, για την οποία οι οργανωτές ελπίζουν ότι θα είναι ιστορικών διαστάσεων.
Ο Βόιλσαβ Κοστούνιτσα έχει δηλώσει ότι η συγκέντρωση του Βελιγραδίου θα είναι η πρώτη μιας σειράς διαδηλώσεων που θα οργανωθούν σε άλλες πόλεις της Σερβίας. Η σερβική ηγεσία έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κάθε παρεκτροπής κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδήλωσης. «Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπισθούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες», είπε ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: