Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

Κοστούμια και αντικείμενα από την ταινία «El Greco» στο Τελλόγλειο



Έκθεση με κοστούμια και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή El Greco εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο Τελλόγλειο Ιδρυμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Ο El Greco από το πλατό στην οθόνη», περιλαμβάνει σειρά κοστουμιών της ταινίας και έργων τέχνης που χρησιμοποιήθηκαν ως σκηνικά και που επιμελήθηκαν οι ζωγράφοι Σάββας Γεωργιάδης, Στέλιος Πετρουλάκης και Νίκος Μόσχος.
Δίπλα στα πολύτιμα υφάσματα των κοστουμιών, θα εκτεθούν αντίγραφα των έργων του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου, καθώς επίσης σπαθιά, παλέτες, πινέλα, πήλινα και γυάλινα δοχεία χρωμάτων, γύψινα εκμαγεία χεριών, βουλοκέρια, φτερά γραφής και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στα γυρίσματα της ταινίας και αποτελούν αποτέλεσμα της δουλειάς του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, του σκηνογράφου Δαμιανού Ζαρίφη και της ενδυματολόγου Lala Huete, που συνεργάστηκαν για να αναπαραστήσουν την εποχή του 16ου αιώνα στην οποία και αναφέρεται η ταινία για τον Θεοτοκόπουλου.
«Δυστυχώς οι ελληνικές ταινίες που γυρίζονται σήμερα δεν προωθούν την ελληνικότητα» δήλωσε ο Γιάννης Σμαραγδής αναφερόμενος στο θέμα αλλά και την αποδοχή που είχε η ταινία του, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία των εγκαινίων της έκθεσης. Την έκθεση επιμελήθηκε η σύζυγος του σκηνοθέτη Ελένη Σμαραγδή, που είναι και παραγωγός της ταινίας. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή καθημερινά έως και τις 16 Απριλίου.
Στο ίδιο διάστημα, στους χώρους του Τελλογλείου θα λειτουργήσει από τις 27 Φεβρουαρίου και δεύτερη έκθεση κοστουμιών του Γιάννη Τσεκλένη που εμπνεύστηκε ο δημιουργός τους από το έργο του Ελ Γκρέκο. Η θεματική έκθεση - συλλογή κοστουμιών του Γιάννη Τσεκλένη τα χρόνια 1977-78 φέρει τον τίτλο Η αναφορά μου στον Γκρέκο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: