Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Σπάνιο πορτραίτο του Μότσαρτ ταυτοποιήθηκε στο Λονδίνο


Ένα σπάνιο πορτραίτο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, ίσως το καλύτερο που έχει φιλοτεχνηθεί και το οποίο παρέμενε στο σκοτάδι για περισσότερα από 200 χρόνια, κατάφερε να ταυτοποιήσει ένας Αγγλος ερευνητής.

Ο καθηγητής Κλιφ Αϊσεν του King's College του Λονδίνου χρειάστηκε περισσότερο από έναν χρόνο για να αποδείξει ότι o πίνακας που αγοράστηκε το 2005 από έναν Αμερικανό συλλέκτη είναι ένα αυθεντικό πορτραίτο του σπουδαίου μουσουργού, που πέθανε το 1791.

«Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για το σημαντικότερο πορτραίτο του Μότσαρτ που αποκαλύπτεται μετά το θάνατό του» δήλωσε στο BBC, επισημαίνοντας πως υπάρχουν μόνο άλλα τρία αυθεντικά πορτραίτα του συνθέτη από την «περίοδο της Βιέννης», δηλαδή από το 1781 έως τη χρονιά που πέθανε.

Ο πίνακας απεικονίζει τον Μότσαρτ σε προφίλ και τον δείχνει να φορά ένα κόκκινο σακάκι. Σύμφωνα με τον Αϊσεν, το σακάκι είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο που περιέγραφε ο συνθέτης σε μία επιστολή προς τον πατέρα του, το 1782.

Η προσωπογραφία εκτιμάται ότι φιλοτεχνήθηκε το 1783 από τον Αυστριακό ζωγράφο Ζόζεφ Χίκελ και ανήκε στην οικογένεια του Γιόχαν Λόρενζ Χαγκενάουερ, στενού φίλου του Μότσαρτ από το Σάλτσμουργκ.

Περιγραφές της οικογένειας θέλουν τον Χίκελ να δώρισε το πορτραίτο στον Μότσαρτ αφότου ο διάσημος μουσουργός συνέθεσε τη σερενάτα Κ375 για πνευστά, για ένα από τα μέλη της οικογένειας του Χίκελ.

Newsroom ΔΟΛ(in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: