Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Εγκαινιάστηκε το νέο Μουσείο Ελιάς στο Δήμο Ελευθερών

Πενήντα οκτώ χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του συνεταιριστικού ελαιοτριβείου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελαιοχωρίου του Δήμου Ελευθερών, ο ιστορικός αυτός χώρος που εγκαταλείφθηκε το 1970 πήρε και πάλι ζωή χάρη στην εκτεταμένη ανακαίνιση που έκανε η Δημοτική Αρχή μεταμορφώνοντας το σε Μουσείο Ελιάς.
Ένα γκρεμισμένο μέχρι πριν από λίγους μήνες κτίριο που περιβάλλονταν από σκουριασμένα μηχανήματα και πολλά σκουπίδια, μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά σ' ένα χώρο όπου μικροί και μεγάλοι συναντούν πλέον την ιστορία, την παράδοση και τη λαογραφία της πατρίδας μας μέσα από την αξιοποίηση των προϊόντων της ελιάς.
Το νέο Μουσείο Ελιάς που εγκαινιάστηκε σήμερα το μεσημέρι, το πρώτο που λειτουργεί στο νομό Καβάλας, παρουσία πλήθος κόσμου και όλων των τοπικών αρχών είναι ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και στοίχισε 250.000 ευρώ.
Το Μουσείο Ελιάς καταλαμβάνει έκταση τριών στρεμμάτων και αποτελεί ένα σύγχρονο εκθεσιακό χώρο με αναψυκτήριο - αίθουσα εκδηλώσεων, υπαίθριο θέατρο, δεντροφυτεμένο περιβάλλοντα χώρο και το παλιό ελαιοτριβείο που αναπαλαιώθηκε εκ βάθρων μαζί με το μηχανολογικό του εξοπλισμό.
Ο μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό των εγκαινίων και δώρισε στο μουσείο το χειροποίητο ξυλόγλυπτο ποιμαντορικό του μπαστούνι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο ελιάς.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ελευθερών Χαράλαμπος Χρυσανίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι χώροι όπως το Μουσείο Ελιάς «ξυπνάνε μνήμες σε αυτούς που τα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '50 μετά από την κατοχή, τις καταστροφές και τους πολέμους προσπάθησαν ν' αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των προϊόντων του καπνού παλιότερα, του σταφυλιού και της ελιάς σήμερα. Προϊόντα αγνά, καθάρια, που συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές ανθρώπων, που ρίζωσαν σε αυτόν τον τόπο από τους προγόνους μας πρόσφυγες».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για την καλλιέργεια της ελιάς, την ιστορία της και τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στο χώρο του παλιού ελαιοτριβείου και του εκθετηρίου. Επίσης, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιοχωρίου ετοίμασαν σπιτικά νηστίσιμα εδέσματα που παρασκευάστηκαν έχοντας ως βάση μόνο το ελαιόλαδο και την ελιά.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: