Κυριακή 6 Απριλίου 2008

Ο Αλαντίν στη Λυρική


Τον Αλαντίν ερμηνεύει ο γνωστος και αγαπημένος μας απο τις συνεργασίες του με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, Κων/νος Κληρονόμος

Η παρουσιαση που ακολουθεί είναι από το flash.gr

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Όπερα Δωματίου Αθηνών παρουσιάζει το έργο του Νίνο Ρότα [1911-1979] «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι». Ένα λυρικό παραμύθι σε ποιητικό κείμενο του Βίντζι Βερτζινέλλι. Μια ιστορία για μεγάλους και λιγότερο μεγάλους στις 16, 18 και 19 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια.

Η Όπερα Δωματίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1988 από τη Μάρω Νικάκη και έκτοτε δραστηριοποιείται με γνώμονα την υποστήριξη νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία πλατφόρμα δημιουργών, η οποία λειτουργεί ως φυτώριο ταλέντων. Πολλοί από τους καλλιτέχνες που ξεκίνησαν από την Όπερα Δωματίου πρωταγωνιστούν πλέον σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Νίνο Ρότα γεννήθηκε στο Μιλάνο, στις 3 Δεκεμβρίου 1911. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Μιλάνο και τη Ρώμη, ενώ το 1931-1932 μετέβη στις ΗΠΑ όπου φοίτησε στο Ινστιτούτο Κέρτις της Φιλαδέλφειας. Εκεί γνώρισε τον ’αρον Κόπλαντ, τον αμερικανικό κινηματογράφο και την μουσική του Τζορτζ Γκέρσουιν, στοιχεία που επηρέασαν βαθιά τη διαμόρφωση της προσωπικής του μουσικής ταυτότητας. Το 1939, επιστρέφοντας στην Ιταλία, ο Ρότα δίδαξε στο ωδείο του Μπάρι, το οποίο ανέλαβε ως διευθυντής το 1950. Ανάμεσα στους μαθητές του υπήρξε ο Ρικκάρντο Μούτι.

Ο Ρότα έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από τη μουσική που συνέθεσε για περισσότερες από 150 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων Οκτώμισι, Γλυκιά Ζωή, Ιουλιέτα των Πνευμάτων, Οι Αθώοι, Ο Λευκός Σεΐχης, Amarcord του Φεντερίκο Φελίνι, O Γατόπαρδος του Λουκίνο Βισκόντι, Ο Νονός Ι & ΙΙ του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Σε ό,τι αφορά την όπερα, ο Ρότα συνέθεσε την πρώτο του έργο, τον Αριοδάντη το 1942. Ακολούθησε ο Τορκεμάδα, το 1943. Μεγαλύτερη απήχηση γνώρισαν τα κωμικά του έργα Οι δύο δειλοί, Το καπέλο από ψάθα Φλωρεντίας, Η Νύχτα ενός Νευρασθενή, Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι κ.α.

Ο Ρότα αποφάσισε να συνθέσει το έργο «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι» φέρνοντας στο μυαλό του τις παιδικές του μνήμες. Ενήλικας πλέον, αναρωτιέται τι συμβαίνει όταν χάρη στη «μαγεία» πραγματοποιούνται οι πιο παράλογες επιθυμίες μας. Είναι πράγματι ευχή η εκπλήρωση των ονείρων;

Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1968, στο θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης.

Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00

Τηλέφωνα ταμείου: 210 36 12 461, 210 36 43 725

Τιμές εισιτηρίων: €60, €35, €25, €10

www.nationalopera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: