Κυριακή 4 Μαΐου 2008

Χαμένη όπερα του Βιβάλντι παρουσιάστηκε στην Πράγα για πρώτη φορά εδώ και 278 χρόνια

Μια χαμένη εδώ και αιώνες όπερα του Ιταλού συνθέτη Αντόνιο Βιβάλντι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά εδώ και 278 χρόνια, στην Πράγα. Ο Τσέχος μουσικός που την ανακάλυψε συμπλήρωσε τα τμήματα που λείπουν με άλλες άριες του Βιβάλντι.

Σύμφωνα με το BBC, η όπερα με τίτλο «Argippo» γράφτηκε για την τσέχικη πρωτεύουσα και έκανε πρεμιέρα εκεί το 1730. Πρόκειται για μια ιστορία πάθους και απάτης που εκτυλίσσεται στην αυλή ενός Ινδού μαχαραγιά. Αργότερα η όπερα εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω της ίχνη.

Ο Οντρέι Μάτσεκ, ο νεαρός Τσέχος μουσικός που την ανακάλυψε διέθετε το πρόγραμμα της πρεμιέρας στο οποίο υπήρχε το λιμπρέτο. Ο Οντρ.Μάτσεκ ανακάλυψε ότι οι Ιταλοί μουσικοί που έλαβαν μέρος στην παράσταση, εμφανίστηκαν τρία χρόνια μετά την πρεμιέρα στη Γερμανία.

Σκέφτηκε ότι θα έπρεπε να έχουν φέρει κάτι μαζί τους και έτσι ανακάλυψε μια συλλογή από κομμάτια διάφορων συνθετών, ανάμεσά τους και άριες από την όπερα του Βιβάλντι.

Επειδή μόνο τα δύο τρία είχαν διασωθεί, ο Οντρέι Μάτσεκ χρησιμοποίησε άλλες άριες του Βιβάλντι στη θέση του κειμένου που έλειπε.

Newsroom ΔΟΛ(in.gr)

Σχόλια στο rizogalo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: