Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Αντισυμβατικό ΄΄Τροβατόρε΄΄ στο Bios

Ένα διαφορετικό ΄΄Τροβατόρε΄΄ του Τζουζέπε Βέρντι παρουσιάζεται για 9 παραστάσεις (7, 9, 11, 14, 16, 18, 21, 23, 25 Μαΐου) στο bios (Πειραιώς 84, 210-3425335) από την εταιρεία ΄΄Οι όπερες των ζητιάνων΄΄. Η μουσική διεύθυνση και διδασκαλία είναι του συνθέτη Χαράλαμπου Γωγιού και η σκηνοθεσία του Έκτορα Λυγίζου.
Στόχος της παράστασης είναι να «τινάξει τις αράχνες» που έχει μαζέψει με τα χρόνια η θρυλική όπερα του Βέρντι, ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυπαιγμένα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.
Η μουσική διδασκαλία (στηριγμένη στην κριτική έκδοση του έργου) σκοπό έχει να διερευνήσει τη λεπτότητα και την ευαισθησία της γραφής του Βέρντι, ποιότητες που χάνονται συχνά στα «παραδοσιακά» ανεβάσματα.
Η αντισυμβατική σκηνοθεσία επιχειρεί να αντιμετωπίσει το έργο ως ζουμερό, σύγχρονο θέατρο, και να εστιάσει στην αμεσότητα και την επικοινωνιακή του διάσταση.
Το έργο παρουσιάζεται πλήρες, σε νέα ενορχήστρωση που εκτελείται ζωντανά από πενταμελές σύνολο. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Κωνσταντίνου Ζαμάνη. Τραγουδούν οι Γιάννης Χριστόπουλος, Μαρίνα Κολυβά, Μανώλης Παπαδάκης, Ιωάννα Φόρτη, Μιχάλης Κατσούλης. Συμμετέχει 25μελής χορωδία.
ΟΠΕΡΑ ΧΑΜΗΛΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ
Η εταιρία «Οι όπερες των ζητιάνων» ιδρύθηκε το 2002 από το συνθέτη Χαράλαμπο Γωγιό, το σκηνογράφο Κωνσταντίνο Ζαμάνη και την παραγωγό Γαβριέλλα Τριανταφύλλη με σκοπό το ανέβασμα παραστάσεων όπερας και μουσικού θεάτρου χαμηλού κόστους και σύγχρονης αισθητικής, σε χώρους έξω από τους καθιερωμένους. Αποψη τους είναι πως, κάθε άλλο παρά θέαμα για «ειδικό κοινό», το τραγουδισμένο θέατρο αποτελεί κατεξοχήν λαϊκό είδος θεάτρου, προσβάσιμο σε θεατρόφιλους κάθε λογής, εφόσον βέβαια προσεγγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο: ως θέατρο και όχι ως «θέαμα».
Ώρα έναρξης: 21.00Εισιτήριο: 22€ (κανονικό), 15 € (φοιτητικό)
ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ «ΟΙ ΟΠΕΡΕΣ ΤΩΝ ΖΗΤΙΑΝΩΝ» Πληγή, όπερα σε επτά γεύματα του Χαράλαμπου Γωγιού (βασισμένη στο μυθιστόρημα Μοιραίο πάθος της Τζόζεφιν Χαρτ), σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου (Παγκόσμια πρεμιέρα, Φεστιβάλ Αθηνών, Ιούλιος 2008)

flash.gr
Σχόλια στο http://www.rizogalo.com/viewtopic.php?f=24&t=196