Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Διαστροφή ή.........."Τέχνη";

Γράφει το karamelaki στο www.rizogalo.com

Διαστροφή...Τί είναι τελικά; "Γνώρισμα του ανθρώπινου νου που αναπτύσσεται ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται ο άνθρωπος κατά την διάρκεια της ζωής του ή μήπως επίκτητο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης-κτηνώδους φύσης που το μόνο που χρειάζεται για να βγει στην επιφάνεια είναι ένα κλικ του μυαλού;Δεν μπορεί να μην έφτασε στο e-mail σας το μήνυμα εκείνο όπου ο "καλλιτέχνης" Γκιγιέρμο Χάμπακουκ Βάργκας πήρε ένα αδέσποτο σκυλάκι και το έδεσε στην γωνιά μιας γκαλερί "τέχνης" γράφοντας στον τοίχο με σκυλοτροφή "είσαι αυτό που διαβάζεις",αφήνοντας το να πεθάνει από την πείνα και την δίψα. Οι ευθύνες όμως δεν είναι μόνο του "καλλιτέχνη" που θυσίασε στον βωμό της "τέχνης" το άμοιρο σκυλάκι, αλλά και όλων των θεατών-επισκεφτών που έμειναν απαθέστατοι μπροστά στα γεμάτα αγωνία μάτια του σκύλου που πέθανε βιώνοντας μια επίπονη και διαστροφική δοκιμασία. Πώς είναι δυνατόν να μην βοηθήσει κανένας από τους τόσους επισκέπτες αυτό το σκυλάκι; Μάλλον ο "καλλιτέχνης" έβγαλε ένα κομμάτι της διαστροφής του ανθρώπινου νου που όλοι αυτοί οι επισκέπτες το είχαν καλά κρυμμένο ή δεν είχαν το "θάρρος" να το εκφράσουν όπως έκανε Βάργκας.
Η οπτική γωνία του "καλλιτέχνη"...... "Το σκυλί θα πέθαινε ούτως ή άλλως στο δρόμο, αφού όταν το περιμάζεψα ήταν ετοιμοθάνατο". Από που παίρνει ένας "άνθρωπος"-κτήνος το δικαίωμα στην απόφαση του πώς θα πεθάνει μια ανυπεράσπιστη ψυχή;Και γιατί έπρεπε να εκθέσει ως έργο "τέχνης" μια........σκυλοτροφή όπως χαρακτηρίζει το άμοιρο ζώο;
Επίσημη εκδοχή:
Πρώτη εκδοχή: Το σκυλί αυτό αποτέλεσε φόρο τιμής για έναν διαρρήκτη που τον κατασπάραξαν κάτι ροτβάιλερ στην Κόστα Ρίκα...(εγώ πάντως δεν ξέρω κανέναν διαρρήκτη που να έχει ηθικές αξίες και τιμή)
Δεύτερη εκδοχή: Το σκυλάκι ήταν εκεί δεμένο, νηστικό και διψασμένο για να συγκινήσει όσους αδιαφορούν για τα αδέσποτα που πεθαίνουν στον δρόμο (ας δέσουμε λοιπόν κι εμείς τον Βάργκας προς τιμήν όλων των καλλιτεχνών που πέθαναν στην ψάθα.....για σκεφτείτε το.....θα θυσιαζόταν ο Βάργας στον βωμό της τέχνης; δεν νομίζω....).
Κυκλοφορεί η φήμη ότι ο καλλιτέχνης έχει προσκληθεί και από την μπιενάλε της Θεσσαλονίκης.
Ελπίζω οι δικοί μου συμπολίτες-λάτρεις της τέχνης να μην έχουν την ίδια αναισθησία σε κάποιο παρόμοιο θέαμα γιατί τότε δεν θα είναι λάτρεις της τέχνης αλλά οπαδοί μιας διαστροφικής τέχνης. Ας μην επιτρέψουμε σ'αυτόν τον άνθρωπο να πάρει κάποιο από τα δικά μας αδέσποτα σκυλάκια ως "έκθεμα" για να μας "συγκινήσει".....Με αφορμή λοιπόν τον Βάργκας και την.....συνείδησή του ως προς τα αδέσποτα έχω να κάνω μια σημείωση-παράκληση.
Τα σκυλάκια είναι ζωντανές ψυχούλες που το μόνο που ζητάνε από τον άνθρωπο που τα υιοθετεί είναι αγάπη.Αν δεν μπορείτε να προσφέρετε στο σκυλάκι σας αυτό που έχει ανάγκη και που θα σας το ανταποδώσει στο εκατονταπλάσιο, βρείτε ένα άλλο σπίτι που θα θέλει να του προσφέρει ό,τι εσείς δεν μπορείτε.
Μην το πετάξετε στον δρόμο. Αν έχετε έστω και 1% ευαισθησίας μέσα σας δεν θα μπορέσετε ποτέ να ξεχάσετε τα ματάκια του που θα σας κοιτάνε όσο εσείς θα απομακρύνεστε, χαρούμενοι που...το "ξεφορτωθήκατε".

ΣΧΟΛΙΑ στο ΡΥΖΟΓΑΛΟ