Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Απεβίωσε ο τελευταίος επιζών της αποτυχημένης απόπειρας δολοφονίας του Χίτλερ

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο Φίλιπ Φρέιχερ φον Μπόεσελάγκερ, ο οποίος εθεωρείτο ως ο τελευταίος επιζών μίας ανεπιτυχούς συνωμοσίας για τη δολοφονία του Άντολφ Χίτλερ το 1944.Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε σήμερα μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι ο Μποέσελάγκερ πέθανε χθες βράδυ. Δεν αναφέρεται η αιτία θανάτου.Ο Μπόεσελάγκερ ήταν μόλις 25 ετών όταν, μαζί με μία ομάδα άλλων αξιωματικών υπό το συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Χίτλερ με βόμβα κρυμμένη σε ένα χαρτοφύλακα στο «Λημέρι του Λύκου», το αρχηγείο του στην ανατολική Πρωσία, στις 20 Ιουλίου 1944.Η βόμβα εξερράγη σκοτώνοντας τέσσερις άνδρες, αλλά ο Φίρερ γλίτωσε με ελαφρά μόνο τραύματα χάρη σε ένα βαρύ δρύινο τραπέζι που του χρησίμευσε ως ασπίδα.
Ο Στάουφενμπεργκ και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες του εκτελέστηκαν σε διάστημα λίγων ημερών.
Ωστόσο, παρά τον άγριο βασανισμό τους από τους Ναζί, κανείς τους δεν αποκάλυψε ποιος ήταν ο ρόλος του Μπόεσελάγκερ, ο οποίος είχε προμηθευθεί τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν στην απόπειρα.
Η συμμετοχή του στη συνωμοσία δολοφονίας του Χίτλερ παρέμεινε μυστική έως το τέλος του πολέμου.Μετέφερε πάνω του υδροκυάνιο κάθε μέρα έως το τέλος του πολέμου, πεπεισμένος ότι οι Ναζί θα τον εντόπιζαν τελικά.Σε μία συνέντευξη που έδωσε το 2004 στο Ρόιτερ, ο Μπόεσελάγκερ είχε πει πως έβλεπε ακόμα στον ύπνο του, 60 χρόνια μετά, όνειρα της αποτυχημένης απόπειρας και οράματα των συντρόφων του.«Εάν είσαι ο μόνος ανάμεσα σε περίπου 100 που είσαι ακόμα ζωντανός, το σκέφτεσαι. Αισθάνομαι ότι με παρακολουθούν και έχω μια ορισμένη ευθύνη απέναντί τους», είπε.Μετά το τέλος του πολέμου ο Μπόεσελάγκερ σπούδασε οικονομικά και έγινε ειδικός στη δασοκομία. Συμβούλευε τους νέους να ασχολούνται με την πολιτική και να αισθάνονται υπεύθυνοι για την πατρίδα τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Yπάρχει και τοπικ για σχόλια στο rizogalo.com