Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2008

Οι ΗΠΑ είχαν χρησιμοποιήσει "εικονικό πνιγμό" στις ανακρίσεις

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Νεγκροπόντε παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού μεταξύ των άλλων τεχνικών κατά τη διάρκεια των "βίαιων" ανακρίσεων, σε συνέντευξή του στην πολιτική επιθεώρηση National Journal.
Σε ερώτηση σχετικά με τις μεθόδους των ανακρίσεων, τις οποίες άλλες χώρες θεωρούν βασανιστήρια, κατά την εκστρατεία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ο Τζον Νεγκροπόντε, πρώην επικεφαλής των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών από το 2005 μέχρι το 2007, αποκαλύπτει ότι ο "εικονικός πνιγμός" έχει χρησιμοποιηθεί από τις ΗΠΑ κατά το παρελθόν και ότι δεν χρησιμοποιείται πλέον.
"Εχουμε λάβει μέτρα για τη διευθέτηση των προβλημάτων των ανακρίσεων, για παράδειγμα, για τον "εικονικό πνιγμό, που δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια. Δεν χρησιμοποιείτο για χρόνια, πριν να αναλάβω τη διεύθυνση των υπηρεσιών πληροφοριών", δήλωσε ο Τζον Νεγκροπόντε, ο πλέον υψηλόβαθμός αμερικανός αξιωματούχος που παραδέχεται την εφαρμογή αυτής της τεχνικής.
Σε συνέντευξή του στα μέσα Ιανουαρίου στο περιοδικό New Yorker ο διάδοχος του Τζον Νεγκροπόντε, ο Μάικ ΜακΚόνελ είχε δηλώσει ότι αυτή η τεχνική, την οποία είχε χαρακτηρίσει "βασανιστήριο", δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από τις ΗΠΑ.
"Εάν είχα νερό να γεμίζει τη μύτη μου, Θεέ μου, δεν μπορώ να φανταστώ σε ποιο βαθμό αυτό θα ήταν επώδυνο. Είτε πρόκειται για βασανιστήριο, είτε όχι, , σύμφωνα με το χαρακτηρισμό οποιουδήποτε, για μένα θα ήταν βασανιστήριο", είχε πει ο Μάικ ΜακΚόνελ.
Η CIA αποκάλυψε πρόσφατα ότι κατέστρεψε βίντεο με σκηνές από ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατική δράση το 2005, στις οποίες οι ανακριτές χρησιμοποιούν αμφιλεγόμενες μεθόδους, στις οποίες περιλαμβάνεται και η τεχνική του "εικονικού πνιγμού".

ΑΠΕ - ΜΠΕ (e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: