Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Η διατροφή μας βλάπτει... την καρδιά μας


Ελαιολαδο και άσκηση για καλή κατάσταση του οργανισμού μας !!!

Μοντέλο διατροφής που οδηγεί αναπόφευκτα στην αθηρωμάτωση και σε θανατηφόρους νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος ακολουθούν οι νέοι ηλικίας 18-35 ετών στην Ελλάδα. Το μεσημεριανό ή το βραδινό τους είναι συνήθως σάντουιτς με γύρο ή σουβλάκι, καταναλώνουν συχνά γλυκά, ενώ η διάρκεια του κάθε γεύματος δεν ξεπερνά τα 8 λεπτά. Παρ' ότι γνωρίζουν ότι οι τροφές που καταναλώνουν δεν έχουν καμία διατροφική αξία και ότι η διατροφή τους δεν είναι ισορροπημένη, περίπου εννιά στους δέκα (ποσοστό 88%) δεν κάνουν τίποτα για να αλλάξουν διατροφικό μοντέλο.
Αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν η παθολογική κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα Γενικά Νοσοκομεία Γουμένισσας και Καρπενησίου και με το Κέντρο Υγείας Δυτικής Φραγκίστας σε σύνολο 458 νέων ηλικίας 18-35 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάζεται στο 4ο ετήσιο συνέδριο αθηροσκλήρωσης στη Θεσσαλονίκη, το μοντέλο διατροφής των νέων ηλικίας 18-35 ετών είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά οξέα, που είναι ό,τι χειρότερο και επιβλαβές για την υγεία διότι οδηγεί αναπόφευκτα και γρήγορα στην αθηρωμάτωση και κατά συνέπεια σε θανατηφόρους νόσους του καρδιαγγειακού συστήματος.
Οι περισσότεροι νέοι (ποσοστό 49%) τρώνε μία φορά την ημέρα, το 37% δύο φορές και το 14% τρεις ή περισσότερες, ενώ η διάρκεια του γεύματος δεν ξεπερνά τα οκτώ λεπτά. Το 38% τρώει τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φρούτα, το 32% καταναλώνει ψάρια-όσπρια-δημητριακά πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το 52% καταναλώνει γλυκά πάνω από τέσσερις φορές την εβδομάδα. Ποσοστό 75% δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο μεσημεριανό και το βραδινό, ενώ το γεύμα πολύ συχνά (ποσοστό μεγαλύτερο από 40%) είναι σάντουιτς με γύρο ή σουβλάκι. Μόνο το 6% περιλαμβάνει στο πρωινό του χυμό, το 25% γάλα, ενώ η συντριπτική πλειονότητα πίνει καφέ και τρώει μπισκότα και τυρόπιτες για πρωινό. Συνολικά το 73% εκτιμά ως αυξημένη την ποσότητα της τροφής που καταναλώνει.
Σύμμαχοι της καρδιάς αποδεικνύονται το ελαιόλαδο και η άσκηση, όπως επισημάνθηκε σε στρογγυλό τραπέζι για το κοινό στη διάρκεια του συνεδρίου. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ελαιόλαδου είναι ότι λειτουργεί ως «ασπίδα» στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία μειώνουν τη συγκέντρωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, ενώ αυξάνουν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης. Άλλο πλεονέκτημα του ελαιόλαδου είναι και η μεγάλη περιεκτικότητά του σε «φυσικές» αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τοκεφερόλες, που μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται σήμερα ότι είναι αυξημένο σε αρρώστους με αθηροσκλήρωση και συμβάλλει έντονα στην εμφάνιση και την επιδείνωση των επιπλοκών της (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά.).
Την ίδια στιγμή, η καθημερινή άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και οδηγεί σε βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος και της παχυσαρκίας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ο δυτικός τρόπος ζωής, με τις αυξημένες καταναλωτικές απαιτήσεις, το άγχος, τον ελάχιστο χρόνο για ξεκούραση, τη μεγάλη χρήση του ΙΧ, την κατανάλωση έτοιμων φαγητών και τη συνήθεια του καπνίσματος, θεωρείται σημαντικός επιβαρυντικός παράγοντας κινδύνου για αθηροσκλήρωση και καρδιαγγειακές επιπλοκές. Για το λόγο αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή. Το ελαιόλαδο, που αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας, είναι πιο υγιεινό και ασφαλές ως ρευστό λάδι. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκόν οξύ και φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πολλά, όμως, είναι και τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φυτόλες και στανόλες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εμποδίζοντας σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο. Περιέχονται σε όλες τις φυτικές τροφές, επομένως οι χορτοφάγοι λαμβάνουν μεγάλη ποσότητα. Η χρήση τους σε μαργαρίνη ή οποιοδήποτε προϊόν, σε ποσότητα 20-30 γραμμάρια την ημέρα, βρέθηκε ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερίνης στο αίμα περίπου στο 20%.
Απειλή, όμως, για την καρδιά αποτελεί η έλλειψη άσκησης, καθώς επηρεάζει δυσμενώς το προσδόκιμο επιβίωσης. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων και γενικώς με όλα τα αίτια της θνητότητας. Αντίθετα, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα σχετίζεται με ελαττωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και γενικά όλων των αιτίων της θνητότητας.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, τα οφέλη που προκύπτουν από την άσκηση, η οποία πρέπει να αρχίζει από την παιδική ηλικία, προέρχονται από την τροποποίηση των γνωστών παραγόντων κινδύνου, διότι ελαττώνεται η αρτηριακή πίεση, αυξάνεται η καλή χοληστερίνη (HDL), ελαττώνεται η κακή χοληστερίνη (LDL), ελαττώνονται τα τριγλυκερίδια, μετακινούνται τα λίπη από τις λιπαποθήκες και μειώνεται το βάρος του σώματος. Επίσης, αυξάνεται η έκκριση ινσουλίνης και «διορθώνεται» ο σακχαρώδης διαβήτης, ενώ παρατηρείται μια αποστροφή προς το κάπνισμα.
Άλλα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι ότι αυξάνεται η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να χρησιμοποιεί το οξυγόνο που αναπνέουμε για την παραγωγή περισσότερης ενέργειας. Επιπλέον, αυξάνεται ο αερισμός των πνευμόνων κι αυτό έχει σχέση με αύξηση της καρδιακής παροχής και την ικανότητα από τους μυς να χρησιμοποιούν το οξυγόνο. Πάντως, όταν κάποιος σταματήσει την άσκηση, τα οφέλη αρχίζουν να ελαττώνονται μετά τη δεύτερη εβδομάδα και εξαφανίζονται τελείως μετά την πάροδο 2-8 μηνών.
Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι ο ασκούμενος μπορεί να επιλέξει όποια δραστηριότητα του αρέσει περισσότερο, όπως βάδισμα, ελαφρύ τροχάδην, ποδηλασία, άρση ελαφρών βαρών, κολύμβηση ή ελαφρά εργασία. Καλό είναι η άσκηση να γίνεται 30-60 λεπτά την ημέρα, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα ή και κάθε μέρα εάν είναι δυνατόν. Ο βαθμός και το είδος της άσκησης εξαρτώνται από τις επιπλοκές της αθηροσκλήρωσης που τυχόν έχει ο ενδιαφερόμενος.
Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο καρδιαγγειακό όφελος προέρχεται από μέτρια και όχι από έντονη άσκηση. Εάν ο ασκούμενος έχει γνωστό καρδιαγγειακό πρόβλημα ή πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να συμβουλευτεί τον θεράποντα γιατρό του, πριν αρχίσει να ασκείται.ΑΠΕ - ΜΠΕ (e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: