Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Πάρε το λεωφορείο…πάρε ποδήλατο…άλλαξε εσύ την κατάσταση!!!!

To βρήκα στο rizogalo.com

Αν μένεις στην Ανατολική Θεσσαλονίκη θεωρητικά θα μπορούσες να κάνεις όλες σου τις μετακινήσεις με ποδήλατο, όταν βέβαια η δουλεία σου είναι στο κέντρο.
Θεωρητικά πάντα, γιατί αν αποφασίσεις να πάρεις οποιαδήποτε άλλη οδό πλην της πλακόστρωτης παραλιακής, βάζεις την ζωή σου σε κίνδυνο….
Αυτό το διαρκές στρες έζησα πριν μερικά χρόνια όταν αποφάσισα να καταργήσω και το λεωφορείο του ΟΑΣΘ και να πηγαίνω στη δουλειά μου με το ποδήλατο.

Την πρώτη ημέρα έκανα μια απόπειρα να πάω από τις οδούς Παπαναστασίου, Στρατού κλπ…φυσικά δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη σε κανένα σημείο για ποδήλατο. Το χειρότερο όμως ήταν η τραγική συμπεριφορά των οδηγών Ι Χ που θεωρούσαν καλό όταν με πλησίαζαν να κορνάρουν, υποτίθεται για το καλό και των δύο μας.
Την επόμενη μέρα δοκίμασα να κατέβω από την 25ης Μαρτίου μέχρι το Μέγαρο Μουσικής και μετά από την Παραλιακή μέχρι την Πλατεία Αριστοτέλους…τα πράγματα χειρότερα. Από την μία τα ίδια κορναρίσματα και θυμωμένα προσπεράσματα των οργισμένων γιωταχίδων σε εμένα τον φτωχό και χωρίς κοινωνικό στάτους ποδηλάτη…
Απο την άλλη ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να μπουν στη Μαρτίου από τις κάθετες οδούς και ο οπτικός τους έλεγχος αγνοούσε την ύπαρξη ποδηλάτων στον ορίζοντα και έψαχνε μόνο φιγούρες αυτοκινήτων… Αφού είδα τον χάρο με τα μάτια μου από μια κατά τα φαινόμενα πλούσια με τζιπ και κινητό κυρία ..αποφάσισα ότι ο μόνος τρόπος να επιβιώσω ήταν να κατεβαίνω από τα στενά στην παραλία, ανεβάζοντας και άλλο τον χρόνο αλλά και την απόσταση από την εργασία μου.

Όσο και να θες λοιπόν να χρησιμοποιήσεις ποδήλατο η πόλη είναι εχθρική…αυτό όμως μπορεί να αλλάξει !!!

Ακούω ότι πόλεις σαν το Παρίσι κάνουν δίκτυα ενοικίασης ποδηλάτων (σε χαμηλές τιμές) για να βελτιώσουν το επίπεδο ζωής των πολιτών τους.
Εμείς εδώ είμαστε πολύ πίσω ακολουθώντας το δόγμα << κάθε κάτοικος ένα αυτοκίνητο και όλοι μαζί στο μποτιλιάρισμα>>
Έξυπνα λοιπόν μέσα μαζικής μεταφοράς και ποδήλατα θα κάνουν την πόλη και τη ζωή μας όμορφη, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία, αφήνοντας το Ι Χ και μετά να μας ακολουθήσει δυσκίνητο κράτος!!!

Η κουβέντα φυσικά στο rizogalo.com

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

AΡΗΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΟΥ...

Μας βλέπω έτοιμους για κούπα κάντε κλικ εδώ
Δεν έχει τύχη ο γαύρος ...φοβερά τα παλικάρια που έβαλαν τους υπότιτλους !!!

Mοναξιά και επιβληθέντα πρότυπα ομορφιάς

Το φαινόμενο να μειώνουν οι άντρες τις γυναίκες και οι γυναίκες τους άντρες για την εξωτερική τους εμφάνιση, με δεδομένο (από παρατήρηση) ότι ο “κριτής” δεν είναι σχεδόν ποτέ κοντά στα τρέχοντα πρότυπα ομορφιάς λέει πολλά…Κάποιοι ζουν πλουτίζουν και απολαμβάνουν αποδοχή με όπλο τα επιβληθέντα πρότυπα ομορφιάς.Από την άλλη πλευρά αυτοί που τσιμπούν σε αυτή την μηχανή και ανάλογα με τις δυνατότητες τους, το DNA τους, τα ψυχολογικά τους προβλήματα, το μέγεθος των ανασφαλειών τους, τις παρέες τους, κάνουν μια ζωή που ή δίνουν μια απλή ’ συνδρομή’’ στη βιομηχανία των προτύπων ομορφιάς ή μπορεί να φτάσουν μέχρι την κόλαση της μειονεξίας και της πραγματικής μοναξιάς!!!Όπου να γυρίσω βλέπω γύρω μου μοναξιά!!!Είναι τόσο δύσκολο δυο άνθρωποι να είναι μαζί;Τι παρεμβάλλεται ανάμεσα τους και δεν προχωρούν;Τι έχει ευνουχίσει άνδρες και γυναίκες και δεν κάνουν εύκολα μια σχέση;Νομίζω ότι τα επιβληθέντα πρότυπα ομορφιάς παίζουν τον ρόλο τους…Αυτός/η που στην παρέα κοροϊδεύει κάποιον/α για κάτι που δεν συμβαδίζει με τα πρότυπα όταν αργότερα θα αισθανθεί έλξη για άλλο άτομο εκτός προτύπων (ή εν μέρει εκτός) στατιστικά δεν θα προχωρήσει φοβούμενος την “κατακραυγή” Σκεφτείτε το άτομο που κάνει τις κρίσης να είναι εκτός προτύπων…

Για κουβέντα και επί του θέματος (και όχι μόνο) στο rizogalo.com

Δευτέρα 28 Απριλίου 2008

Η Ελλάδα σε πυρηνικό κλοιό

Την ώρα που στη σκηνή του παγκόσμιου ενεργειακού «πολέμου» εξελίσσονται σενάρια αβεβαιότητας, ακόμη και τρόμου, πολλοί μιλούν ήδη για τον ερχομό μιας νέας «άνοιξης» της ατομικής εποχής.

Η ασταμάτητη άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η ακόρεστη ενεργειακή πείνα της ανθρωπότητας, η αύξηση των αρνητικών επιπτώσεων από τις κλιματικές αλλαγές και η όξυνση της πείνας παγκοσμίως, λόγω των βιοκαυσίμων, έφεραν ξανά στο προσκήνιο την «ειρηνική χρήση» της πυρηνικής ενέργειας.
Στα 439 εν ενεργεία εργοστάσια ατομικής ενέργειας, που παράγουν το 16% της παγκόσμιας ενέργειας, πρόκειται να προστεθούν στα επόμενα χρόνια άλλα 34, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται άλλα 158.
Οι ενδείξεις ότι η «άνοιξη» αυτή θα συνεχιστεί είναι πολλές:
• στη Ρωσία αποφασίστηκε η ίδρυση της Ατομπρόμ _στα πρότυπα της Γκαζπρόμ,
• η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει πλέον την ατομική ενέργεια «πράσινη»,
• στη Φινλανδία κατασκευάζεται, μετά από 15 χρόνια, ο πρώτος αντιδραστήρας στην Ευρώπη,
• η μεγαλύτερη εταιρεία εμπλουτισμού ουρανίου, η Ουρένκο2, που ελέγχει το 40% της παγκόσμιας αγοράς, εισήλθε τελευταία δυναμικά στην αμερικανική αγορά και απέκτησε στρατηγικές σχέσεις με όλα σχεδόν τα μέλη του G83,
• η διακίνηση της πυρηνικής τεχνολογίας για «ειρηνικούς σκοπούς» απέκτησε και πάλι πολιτική βαρύτητα και είναι ελεύθερη, όπως προστάζουν άλλωστε και οι κανόνες της καπιταλιστικής αγοράς.

Το νέο στη νέα αυτή αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας είναι ότι, εκτός από την ενεργειακή και περιβαλλοντική διάσταση, εμπεριέχει πλέον και μια ιδιαίτερη γεωπολιτική – γεωστρατηγική σπουδαιότητα. Το γεγονός αυτό κάνει αρκετές χώρες να στρέφονται προς την ατομική ενέργεια, και μάλιστα παρότι είναι φτωχές, πολιτικά εξαρτημένες και με ανύπαρκτη τεχνογνωσία.

Δεν είναι τυχαίο πάντως που πρόσφατα –για πρώτη φορά– ο αρμόδιος υπουργός για ενεργειακά ζητήματα, Χρίστος Φώλιας, επισήμανε ότι γύρω από την Ελλάδα παρατηρείται μια πυρηνική «κυκλωτική κίνηση την οποία η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί προσεκτικά». Την ώρα που η Ελλάδα επιδιώκει να αναδειχθεί, σε συνεργασία κυρίως με τη Ρωσία, σε ενεργειακό κόμβο ορυκτών καυσίμων, μια νέα απειλή ασφάλειας εμφανίζεται γύρω της, πολύ περισσότερο όταν η ίδια είναι μία από τις λίγες χώρες στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων που δεν έχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της -και καλώς- ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων.

Η Βουλγαρία, αφού έκλεισε τους δύο από τους έξι σταθμούς του Κουζλοντούι, ανέθεσε ήδη στη ρωσική Γκαζπρόμ να κατασκευάσει δύο νέα πυρηνικά εργοστάσια στο Μπέλεν, ισχύος 1.000 MW. Η Τουρκία σχεδιάζει την κατασκευή _κατ’ αρχάς_ τριών πυρηνικών εργοστασίων ισχύος 5.000 MW, παρότι έχει ενεργειακό πλεόνασμα και τεράστιους αναξιοποίητους υδατικούς πόρους. Η Ρουμανία διαθέτει δύο απαρχαιωμένους αντιδραστήρες και προγραμματίζει την κατασκευή τριών νέων στο Τσερναβόντα, ενώ η Κροατία, η Σλοβακία, τα Σκόπια και η Αλβανία μελετούν το θέμα πολύ σοβαρά μαζί με αμερικανικές και γαλλικές εταιρείες. Η Ιταλία, που μετά την πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ σταμάτησε τη λειτουργία όλων των πυρηνικών της αντιδραστήρων, τώρα επανεξετάζει την απόφασή της. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται και από την άλλη πλευρά της Μεσογείου. Η Γαλλία έχει συμφωνήσει με τη Λιβύη, την Τυνησία και το Μαρόκο για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων «τρίτης γενιάς», ενώ ανάλογη συμφωνία υπάρχει μεταξύ Αλγερίας και ΗΠΑ. Την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος αποφάσισε και η Αίγυπτος, ενώ το Ισραήλ βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων.

Μετά τη διεθνή αναταραχή που προκλήθηκε από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, ο ορισμός της κρατικής κυριαρχίας και ασφάλειας περιλαμβάνει πλέον και μια πυρηνική διάσταση, που πιθανότατα μακροπρόθεσμα θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένα κράτη μικρής και μεσαίας ισχύος να στοχεύουν στην κατοχή πυρηνικού οπλοστασίου με πρόσχημα ενεργειακούς λόγους. Ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου είναι σαφές ότι, αν προχωρήσουν τα πυρηνικά προγράμματα των γειτονικών μας κρατών, τότε αργά ή γρήγορα θα τεθούν και για τη χώρα μας σοβαρά γεωστρατηγικά διλήμματα, καθώς δεν αποκλείεται μακροπρόθεσμα κάποια από τις γειτονικές μας χώρες να βρεθεί με πυρηνικό οπλοστάσιο, ίσως και με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ. Όσον αφορά στην Τουρκία, η οποία ήδη από τη δεκαετία του ’80 έχει πυρηνική συνεργασία με το Πακιστάν, η τυχόν απόκτηση πυρηνικού οπλοστασίου από το Ιράν αποτελεί κόκκινο πανί και θα της είναι δύσκολο να ανεχτεί μια τέτοια πρόκληση. Πιθανότατα η τεχνολογία που θα επιλέξει η Τουρκία για τους τρεις αντιδραστήρες που σχεδιάζει θα είναι αυτή που επέλεξε και το Πακιστάν, δηλαδή ο αντιδραστήρας «βαρέος ύδατος», που παράγει πλουτώνιο.

Όπως και να έχει πάντως, αυτό που προέχει για την Ελλάδα δεν είναι μόνο να παρακολουθεί προσεκτικά τον πυρηνικό εναγκαλισμό της, αλλά να θέσει το ζήτημα στο διπλωματικό της οπλοστάσιο και να εκφράζει την έντονη αντίθεσή της σε τέτοιους σχεδιασμούς των γειτόνων της, που παίζουν με τη φωτιά στην έτσι κι αλλιώς δοκιμαζόμενη περιοχή των Βαλκανίων.

Υ.Γ. Αλήθεια, γιατί υπάρχει τόση εκκωφαντική σιωπή για το θέμα από την πλευρά του φιλοσκοπιανού λόμπι της χώρας, τους Πράσινους - Οικολόγους;


Β. Στοϊλόπουλος



Σχόλια στο rizogalo.com

Σάββατο 26 Απριλίου 2008

SAVOIR VIVRE για πεζούς !!!!

Τόσα χρόνια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχω δει πεζούς και πεζούς. Σε αυτό το post παραθέτω μερικές συμβουλές καλής συμπεριφοράς στο δρόμο.

1. Ξεκινάμε από τη στιγμή που θα κατεβείς από το λεωφορείο, πρώτη σου δουλειά είναι να πετάξεις το εισιτήριο στον ειδικό κάδο της στάσης, αν δεν υπάρχει το βάζεις στην τσέπη και το πετάς στον πιο κοντινό. Σε καμιά περίπτωση δεν το πετάς κάτω.

2. Δεν φτύνεις ποτέ μες το δρόμο, για αυτή τη δουλειά υπάρχουν τα χαρτομάντιλα και τα μαντίλια.

3. Στη στάση του λεωφορείου, πρώτα αφήνεις να κατεβούν άνετα και με ασφάλεια οι επιβάτες και μετά ανεβαίνεις εσύ (το ίδιο ισχύει και στα καταστήματα).

4. Αν πέσεις, κατά λάθος πάνω σε κάποιον άλλο πεζό, πάντα ζητάς συγγνώμη.

5. Περπατάς πάντα στο πεζοδρόμιο και όχι στο δρόμο, αν δεν έχει πεζοδρόμια ρίχνεις “μαύρο” στο δήμαρχο της πόλης σου.

6. Διασχίζεις το δρόμο πάντα από την διάβαση, αν δεν θες να γίνεις “πελάτης” νοσοκομείου.

7. Αν το πεζοδρόμιο είναι στενό, αφήνεις πάντα να περάσει όποιον είναι γένους θηλυκού, ηλικιωμένος /η ή κάνει εργασία με κουβάλημα. Αν δεις βέβαια κάποιον από αυτούς να κοντοσταθεί, λες “παρακαλώ” και δείχνεις τον ελεύθερο δρόμο.

8. Δεν τρως ποτέ περπατώντας στο δρόμο, αν όμως πεινάς τρελά και δεν υπάρχει χρόνος, φάε κάτι στεγνό π.χ. κουλούρι. Είναι τραγικό θέαμα, να περπατάς τρώγοντας γύρους και να στάζουν τα λάδια παντού, μπορεί να λερώσεις κανέναν.

9. Δεν πετάς ποτέ τις τσίχλες σου στον δρόμο, πάντα μέσα στον κάδο και τυλιγμένη σε ένα χαρτάκι.

10. Δεν μπαίνεις ποτέ σε μαγαζί ή υπηρεσία, τρώγοντας ή με το φαΐ στα χέρια. Είναι μεγάλη γουρουνιά και δημιουργεί άσχημη εντύπωση σε αυτούς που εργάζονται εκεί.

11. Το χαρτί από το γρήγορο φαγητό σου , έχει θέση μόνο στον κάδο απορριμμάτων

12. Το φραπέ σου στον δρόμο, πρέπει να έχει πάντα καπάκι.

Κανείς δεν θέλει έναν λεκέ στα ρούχα του επειδή εσύ στραβοπάτησες.

13. Δε φωνάζεις ή σφυρίζεις σαν να είσαι σε βουνό αν δεις κάποιο γνωστό.

14. Δεν ουρλιάζεις, ούτε χειροδικείς αν μαλώσεις ή έχεις κάποια αντιπαράθεση με κάποιον στο δρόμο, εκτός αν θέλεις να πρωταγωνιστήσεις στο “καραγκιόζης καβγατζής”.

15. Δεν πειράζεις φωναχτά και χυδαία γνωστές και άγνωστες γυναίκες στο δρόμο. Το καλύτερο φλερτ, είναι με το βλέμμα.

16. Δεν κατουράς σε γωνίες, εισόδους πολυκατοικιών και μαγαζιών όταν περπατάς στο δρόμο, αργά το βράδυ, μετά από μεθύσι .

Αν κάποιος θέλει να προσθέσει κάτι ακόμα υπάρχει τo rizogalo.com

Σύλληψη τριών επίδοξων εκβιαστών

Αστυνομικοί της διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης εξάρθρωσαν ομάδα που επιχείρησε να εκβιάσει καταστηματάρχη, «πουλώντας προστασία».Ο καταστηματάρχης, ιδιοκτήτης καφέ-μπαρ στην περιοχή της Ηλιούπολης, κατήγγειλε ότι τρία άτομα του ζήτησαν τη μηνιαία καταβολή ποσού 400 ευρώ, προκειμένου να προστατεύουν το κατάστημά του.Μετά την κινητοποίηση του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών και τις εκτεταμένες έρευνες που έγιναν, συνελήφθησαν χθες, εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας, τρεις δράστες, ηλικίας 24, 28 και 32 ετών αντίστοιχα.Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία και πρόκειται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα
Από τον flash

Σχόλια για το θέμα rizogalo.com

Παρασκευή 25 Απριλίου 2008

Καταδίκη οπαδών του ΠΑΟΚ για επεισόδια

Καταδίκη οπαδών του ΠΑΟΚ για επεισόδια
Πάσχα στη φυλακή θα κάνουν δύο οπαδοί του ΠΑΟΚ που καταδικάστηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών χωρίς αναστολή. Κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου της Τούμπας, μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα της ομάδας τους με την ΑΕΚ, στις 13 Απριλίου.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής οι δύο φίλοι του «Δικέφαλου», ηλικίας 30 και 20 ετών, που κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, οδηγήθηκαν στα κρατητήρια της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, καθώς δικάστηκαν με τον νέο αθλητικό νόμο που δεν αναστέλλει ούτε μετατρέπει τις επιβληθείσες ποινές. Το δικαστήριο τους απήλλαξε των κατηγοριών της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, της διακεκριμένης φθοράς και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.
Μαζί τους στο εδώλιο κάθισε -με τις ίδιες κατηγορίες- ένας ακόμη οπαδός του ΠΑΟΚ. Πρόκειται για έναν 18χρονο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, πλην όμως δικάστηκε ως ανήλικος και το δικαστήριο επέβαλε σε βάρος του επιμορφωτικά μέτρα.
Νωρίτερα, δύο εκ των αστυνομικών που κατέθεσαν ως μάρτυρες κατηγορίας, αναγνώρισαν χωρίς αμφιβολία ότι ο 30χρονος και ο 18χρονος ήταν μεταξύ των δραστών που πετούσαν πέτρες σε βάρος των δυνάμεων της Αστυνομίας. Αντίθετα, ο 20χρονος φέρεται, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, ότι απλώς βρισκόταν στην ομάδα που πρωταγωνιστούσε στα επεισόδια.
Κατά τη διάρκεια των απολογιών, ο 30χρονος υποστήριξε ότι πέταξε χαλίκια κατά των αστυνομικών. Από την πλευρά του, ο 18χρονος είπε ότι παρασύρθηκε από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε την ώρα των επεισοδίων. Ο 20χρονος τόνισε ότι η περιέργεια ήταν αυτή που τον κράτησε στο χώρο των επεισοδίων.
Παράλληλα με τις σε βάρος τους επιβληθείσες ποινές, ο 30χρονος και ο 20χρονος, απαγορεύεται να παρακολουθήσουν αθλητική δραστηριότητα της ομάδας τους για τα επόμενα δύο χρόνια.
Τα επεισόδια προκλήθηκαν μετά το τέλος της αναμέτρησης μεταξύ των δύο ομάδων. Ομάδα εξαγριωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, από το βαρύ σκορ με το οποίο ηττήθηκε το σωματείο τους, άρχισε να βάζει φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και να εκτοξεύει πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από δέκα εξ αυτών και να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών. Ακόμη, προκλήθηκαν φθορές σε δημοτικό πολιτιστικό κέντρο και σε σταθμευμένο αυτοκίνητο.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για σχόλια επί του θέματος υπάρχει θέμα-κουβέντα στο rizogalo.com

Πέμπτη 24 Απριλίου 2008

Όχι συνταγή για τσουρέκια φέτος...Έχει ΡΥΖΟΓΑΛΟ !!!!


Όλοι κάνουν τσουρέκια αυτές τις ημέρες...

Εμεις όμως βρήκαμε στο www.gourmet.gr συνταγή για ΡΥΖΟΓΑΛΟ !!!

Συστατικά:
1 λίτρο φρέσκα γάλα
1 ποτήρι του νερού ρύζι γλασέ
1 ποτήρι του νερού
ζάχαρη
φλούδα από λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ (προαιρετικά)

κανέλα

Οδηγίες:

Πλένουμε το ρύζι και το βράζουμε με λίγο νερό. Αφού πιεί το νερό του, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το γάλα και τη φλούδα λεμονιού και το αφήνουμε να σιγοψήνεται. Όταν αρχίζει το ρύζι και "σκάει" ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το κορν φλάουερ διαλυμένο σε λίγο γάλα και το ανακατεύουμε συνεχίζοντας το βράσιμο, ώσπου να γίνει αραιός χυλός. Σερβίρουμε το ρυζόγαλο σε μπολ και όταν κρυώσει το πασπαλίζουμε με κανέλα.


Αν όμως θες να γίνει ένα νέο ΡΥΖΟΓΑΛΟ κάνε κλικ εδω

23/4/2008 - 21:00- Ένα Γερμανικό Ρέκβιεμ, του J. Brahm ΜΜΘ, ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Σχετικά όμορφη βραδιά στο Μέγαρο εχθές, μεγάλος εχθρός της κρατικής ήταν η κακή ακουστική του χώρου, που κανείς δεν ενδιαφέρεται να διορθώσει.
Μια παρατήρηση, είναι ακριβό το φοιτητικό εισιτήριο για εκδήλωση που και η κουτσή Μαρία είχε πρόσκληση άπο τον κάθε κομματικό απίθανο...

Περισσότερη κουβέντα στο rizogalo.com κάντε κλικ εδω

Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΑΝΤΙΟ ΑΝΤΙΟ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α2 !!!!


Τραμπούκοι έκαναν επίθεση σε δύο Αμερικανούς του ΑΡΗ !!!

ΔΕ ΜΑΣΑΜΕ !!!

Η ώρα όμως του Πάοκ δε θα αλλάξει ...

Αντίο Αντίο ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ Α2 !!!

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ ΤΟ ΝΕΟ ΡΕΣΑΛΤΟ


Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Συναυλία με έργα του 20ου και 21ου αιώνα DissonART Ensemble…λίγη ώρα μετά !!!

Γενικά δε μπορώ να πω ότι είμαι λάτρης του σύγχρονού αλλά μπορώ να παρακολουθήσω μια τέτοιου είδους συναυλία και κάποιες στιγμές σε κάποια έργα να νοιώσω συναισθήματα…

Από τα έργα που είχε αναθέσει να γραφτούν ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας,

ξεχώρισα το έργο του Κων/νου Παντελίδη ¨Ιστορία σε απλό¨ (για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, κοντραμπάσο, ξυλόφωνο).

Μας έβαλε στο κλίμα της συναυλίας παρά την απαράδεκτη στάση του κοινού που έκανε φασαρία, έκοβε βόλτες και ότι άλλο.

Μου άρεσε επίσης το ¨Κυνηγούσα αλλά δεν ήξερα ¨ του Θανάση Δεληγιάννη ( για φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, κοντραμπάσο και κρουστα¨

Η απογοήτευση ήρθε από την πιο διαφημισμένη(από συζητήσεις και βιογραφικό ) της βραδιάς …

Το ¨ Ο κύριος Σταχτομπούτος, η Δεσποινίς Ιππότης, ο Νεραιδό-Νονός και οι ασπιρίνες¨( μουσικό happening για μικρό σύνολο, ηχογράφηση και ασπιρίνες), της Αντριάννας Μίνου,
δεν είχε κάποιο ένδιαφέρον, ήταν σαν μια μικρή σχολική παράσταση που με φθηνά τρικ προσπαθεί να εντυπωσιάσει το κοινό …
Το μόνο όμως που καταφέρνει είναι να το απογοητεύσει και να γκετοποιήσει την ίδια την τέχνη, σε ομάδες που αισθάνονται ότι με σαχλές φόρμες παράγουν νοήματα για λίγους, εκλεκτούς, ρίχνοντας την ανεπάρκεια τους στην αμάθεια του κοινού.

Όπως και να έχει μπράβο στο Σύλλογο Φίλων Κρατικής Ορχήστρας που με τις εκδηλώσεις του μας ψυχαγωγεί και μας φέρνει κοντά σε είδη μουσικής που δύσκολα θα μπορούσαμε να γνωρίσουμε στην πόλη μας.

Μπράβο και στους μουσικούς του DissonArt ensemble !!!

Αυτά μου ήρθαν στο κεφάλι μου με το που κάθισα στον υπολογιστή, λίγη ώρα μετά τη συναυλία !!!!

Σάββατο 19 Απριλίου 2008

Υπομέλας τόπος: Χοροθέατρο στο Κ.Θ.Β.Ε.


Το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει από τις 3 έως τις 18 Μαΐου στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου την παράσταση ΄΄Υπομέλας τόπος΄΄, σε σκηνοθεσία και χορογραφία Δημήτρη Σωτηρίου.
Αντανάκλαση της Θεσσαλονίκης στο πέρασμα του χρόνου. Ο ρεαλισμός διαλύεται σε μια σκηνική πράξη παραίσθησης... Τα πρόσωπα του έργου, έντεκα ίσκιοι, φτιάχνουν το δικό τους τελετουργικό ενεργοποιώντας μνήμες της πόλης... Κίνηση ρευστή, που προκύπτει από τη συνεργασία του κέντρου (βάρους) με την περιφέρεια (χέρια-πόδια-κόκκυγας-κεφάλι).
* Υπομέλας τόπος: ομάδα νευρώνων στον εγκέφαλο - πιθανόν λειτουργεί για την αποθήκευση μακροπρόθεσμης μνήμης.
Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Δημήτρης Σωτηρίου, Μουσική: Αλέξανδρος Ιωάννου, Σκηνικά-Κοστούμια: Αθανάσιος Κολαλάς, Video art - Επεξεργασία εικόνας: Λίλα Σωτηρίου, Δραματουργική επεξεργασία: Σοφία Χατζηβασιλείου, Βοηθός χορογράφος: Σύλβια Κατσαρού, Οργάνωση παραγωγής: Ιωάννα Λιάκου.
Χορεύουν (με αλφαβητική σειρά): Μαρλέν Βερσιούρεν, Πόλυ Βόϊκου, Φάνια Γρηγορίου, Σοφία Καλπενίδου, Κωνσταντίνος Κατσαμάκης, Σταύρος Κόττας, Πέτρος Μάλαμας, Χάρης Πεχλιβανίδης, Έλενα Σγουραμάνη, Ηλίας Τσάκωνας, Πένυ Χριστοπούλου.

flash.gr

Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

SUPER πρόταση ΟΠΕΡΑΣ: VIVA VILLAZON


Δύο χορταστικά CD με τον εκπληκτικό Μεξικανό τενόρο.

Το σημερινό μου όμως βράδυ το έκανε τέλειο το bonus dvd με το live in Prague !!!
ΜΑΓΕΙΑ !!!

Το διπλό cd+dvd κυκλοφορεί από την Virgin Classics
Kάντε κλικ ΕΔΩ !!!

Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΦΕΡΕ ΜΑΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΟ !!! ΣΤΙΣ 12.00 ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ!!!


Οι Αλητούλιδες του Ατρομητούλη ήταν λίγοι...κόντρα στην ομαδάρα μας!!!!
Σειρά έχει ο Ολυμπιακός !!! και..ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΦΕΡΕ ΜΑΣ ΤΟ ΚΥΠΕΛΟ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΟ ΛΕΥΚΟ !!!!!

Πρόταση όπερας HANDEL: TAMERLANO



Σήμερα αγόρασα και άκουσα την πολύ καλή δουλειά από το Γιώργο Πέτρου και την Ορχήστρα της Πάτρας. Ο Ταμερλάνος του Xαίντελ έκανε πρεμιέρα στο Λονδίνο το 1724 ΣΤΟ Θέατρο Χέυμαρκετ. Το έργο παρουσιάζει, σε τρεις πράξεις, τις μηχανορραφίες του Ταμερλάνου, στην Προύσα το 1403, για να κερδίσει την αγάπη της Αστερίας(κόρη του Βαγιαζήτ), η οποία αγαπά τον Ανδρόνικο(Έλληνας πρίγκιπας)
Ταμερλανος: Νικόλας Σπανος

Ανδρόνικος: Μαίρη Έλεν Νέζη
Βαγιαζίτ: Τασος Χρηστογιάννης
Αστερία: Mάτα Κατσούλη

Τρίτη 15 Απριλίου 2008

AΓΝΗ ΜΠΑΛΤΣΑ: SONGS MY COUNTRY TAUGHT ME


Να πω την αλήθεια,το cd δε με ενθουσίασε, είμαι λάτρης των αυθεντικών εκτελέσεων.

Έχει όμως ενδιαφέρον να ακούς Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη από μια λυρική φωνή !!!

Το cd είναι από τη Deutsche Grammophon.

Συναυλία με έργα του 20ου και 21ου αιώνα από το σύνολο dissonART

Σάββατο 19 Απριλίου 2008
Αποθήκη Γ΄ Ο.Λ.Θ (Λιμάνι)
Ώρα 20.30
Συναυλία με έργα του 20ου και 21ου αιώνα με ερμηνεία από το σύνολο σύγχρονης μουσικής DissonART.
Για την εκδήλωση ενήμερωση υπάρχει ΕΔΩ

Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

Το ΡΑΔΙΟ ΑΡΒΥΛΑ στον αντ1 είναι Ράδιο ΦΕΣΙ !!!!

Έλεος κύριε Κανάκη, τα ίδια και τα ίδια μας....
Κρίμα για τον κύριο Παναγιωτόπουλο που ακολουθεί την κατακύλα της παρέας του ΑΜΑΝ(πολύ καλό χρόνια πριν...) και νυν παρέα του ιμαντζιν !!!!
Καμιά φαντασία ...τίποτα !!!!
Μεγάλο ΦΕΣΙ !!!!!

Πρόταση όπερας MANON (Massenet) με Natalie Dassay και Rolando Villazon

Αφαιρέσεις οργάνων Σέρβων, πριν από την εκτέλεσή τους, από Κοσοβάρους

Της ΕΡΣΗΣ ΒΑΤΟΥ Ανατριχιαστικά στοιχεία για αφαίρεση οργάνων από Σέρβους αιχμαλώτους του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ ή UCK) και πώλησή τους στο εξωτερικό, δίνει στην αυτοβιογραφία της, που μόλις κυκλοφόρησε, η Κάρλα ντελ Πόντε. Η πρώην γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία και τώρα πρεσβευτής της Ελβετίας στην Αργεντινή, υποστηρίζει παραθέτοντας μαρτυρίες ότι το 1999, μετά το τέλος του πολέμου, περίπου 300 Σέρβοι της επαρχίας απήχθησαν από τον ΑΣΚ και μεταφέρθηκαν σε «κλινική»-στρατόπεδο συγκέντρωσης της κεντρικής Αλβανίας, όπου τους αφαίρεσαν όργανα και μετά τους σκότωσαν.

Περιγράφει, μάλιστα, στην αυτοβιογραφία της

«Η καταδίωξη - Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου»,

το αποτέλεσμα αυτοψίας στην «κλινική»: αίματα, σύριγγες, φάρμακα, μυοχαλαρωτικά, γάζες... Συγκλονιστική η αυτοβιογραφία τής πρώην γενικής εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε. Σ' αυτήν κάνει αναφορά σε κλινική-στρατόπεδο συγκέντρωσης του UCK στην κεντρική Αλβανία, όπου η φρίκη των Σέρβων αιχμαλώτων αγγίζει εκείνη των Εβραίων του Αουσβιτς (φωτ. ΑΠΕ) Οι σερβικές αρχές ήταν ενήμερες για το περιεχόμενο του βιβλίου και διεξάγουν έρευνα, ενώ η Ενωση Οικογενειών Απαχθέντων και Δολοφονηθέντων Σέρβων του Κοσόβου ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Ντελ Πόντε γιατί, ενώ είχε αποφανθεί ότι όλοι οι αγνοούμενοι ήταν νεκροί, ουδέποτε ενημέρωσε τους δικούς τους για την αφαίρεση οργάνων.



Η εφημερίδα του Βελιγραδίου Press έγραψε ότι κομβική για την υπόθεση ήταν η μαρτυρία ατόμου με τον κωδικό Κ-144, που περιέγραψε με λεπτομέρειες την ιστορία, προσθέτοντας ότι ο ΑΣΚ και οι μεσάζοντες «μοιράστηκαν 4 εκατ. μάρκα» από τα όργανα που πωλήθηκαν στο εξωτερικό.

Η Κάρλα ντελ Πόντε βάλλει και κατά του Χασίμ Θάτσι, διοικητή του ΑΣΚ και τώρα πρωθυπουργού του Κοσόβου. Περιγράφοντας τον εαυτό της, λέει ότι είναι «κυνηγός φιδιών». Ο Θάτσι έφερε την προσωνυμία «φίδι». Η ελβετική κυβέρνηση, η οποία αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, της απαγόρευσε να παρουσιάσει το βιβλίο της την Κυριακή στο Μιλάνο, τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι η προώθησή του «δεν είναι συμβατή με τη θέση της ως πρέσβειρας της Ελβετίας». Την απαγόρευση κυκλοφορίας του βιβλίου των 400 σελίδων είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα από τον ΟΗΕ και η Σερβία, υποστηρίζοντας ότι περιέχει στοιχεία «που μπορεί να υπονομεύσουν την επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών για εντοπισμό και σύλληψη» υπόπτων για εγκλήματα πολέμου.

(Πηγές: Corriere della Sera, http://www.ansa.it,/ http://www.balkaninsight.com,/ http://www.b92.net/) ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/04/2008

Εντυπώσεις από την Τραβιάτα, στη Θεσσαλονίκη εχθές.


Λίγες μέρες πριν είχα προτείνει σε μουσικόφιλο φίλο να δούμε παρέα την παράσταση και είχα πάρει την αφοπλιστική απάντηση:
΄΄ Καλύτερα να βρω έναν τυχαίο στο δρόμο και να του κάνω δώρο τα 30 ευρώ παρά να τα δώσω σε αυτή την παράγωγή της Όπερας Θεσσαλονίκης¨


Τελικά τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι.


Όχι όμως γιατί ακούσαμε καμιά δυνατή ορχήστρα, η δημοτική ήταν απλά αξιοπρεπής χωρίς να αποφύγει λάθη που έπιασε ακόμα και το άπειρο αυτί μου…
Όχι γιατί μας κέρδισαν τα πλούσια σκηνικά που θύμιζαν σκηνικό μαθητικής παράστασης
Όχι γιατί είδαμε καμιά πρωτότυπη σκηνοθεσία
Όχι γιατί το πρόγραμμα μας έκανε πιο γνώστες πάνω στην παράσταση, απλά ήταν φθηνό !!!!
Όχι γιατί πέρασε μιάμιση πράξη για να διορθωθεί το πρόβλημα με τους υπέρτιτλους…

Γενικά ήταν μια παράσταση με πάρα πολλά προβλήματα τόσο χώρου όσο και παραγωγής και
την έσωσε η σοπράνο Fiorella Burato που μας χάρισε μια πολύ, μα πολύ καλή Βιολέτα !!!

Αν ήμουν ο παραγωγός θα της έδινα όλο τον προϋπολογισμό!!!

Εδώ πρέπει για άλλη μια φορά να εκφράσω την οργή μου για τη συμπεριφορά του κοινού κατά τη διάρκεια της παράστασης που ήταν επιεικώς απαράδεκτη, με ένα συνεχές ψίθυρο και άτομα να κάνουν βόλτες κατά τη διάρκεια του έργου…σκέψου να μην είχε δύο διαλείμματα…Ειδικά μια παρέα από όμορφα και καλοντυμένα κορίτσια στην τελευταία σειρά νόμιζαν ότι είναι στο Κόσμος ή στο Στερ και δεν έβαλαν γλώσσα μέσα, χωρίς να τους κάνει έστω μια παρατήρηση η ταξιθέτρια δίπλα τους !!!

Αυτά, δε μιλώ για τον τενόρο που έγινε τόσος ντόρος(αρνητικός) γιατί η φωνή του ήταν καλή, απλά τον πρόδωσε το παρουσιαστικό του !!!
Μου άρεσε επίσης ο Γιάννης Γιαννίσης στο ρόλο του πατέρα !!!

Περιμένουμε πολύ περισσότερα πράγματα από την Όπερα Θεσσαλονίκης !!!

Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Mουσική πρόταση: The opera gala



Με Αnna Netrebko(soprano)
Elina Garanca (mezzo-soprano)
Ramon Vargas (tenor)
Ludovic Tezier (baritone)
Aγαπημένο το νούμερο 11 από την Carmen, το Τoreador song, με τον Ludovic Teziez !!!


Πέμπτη 10 Απριλίου 2008

Κοπελιές, δεν τρώμε στο αστικό!!!

Κάθε πρωί τις βλέπω να βόσκουν μέσα σε χαρτοσακούλες από τη στάση !!!
και πάντα λέω δεν μπορεί να συνεχίσουν και μέσα...
και κάθε πρωί πέφτω έξω !!!
ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΟ το ακούτε !!!!

Τετάρτη 9 Απριλίου 2008

Με χαλάει να βλέπω προιοντα made in macedonia ...στη Θεσσαλονίκη....


Nα πω την αλήθεια δεν είχα δει ποτέ προιόντα made in macedonia, εχθές όμως μου έδειξε η κοπέλα μου στο Μαρκς εντ Σπένσερ στην Τσιμισκή...

Δεν έχω τίποτα με τους Σκοπιανους αλλά μέχρι να λυθεί το θέμα του ονόματος και του αλυτρωτισμού που κρύβει, δεν θέλω να με προκαλούν, ειδικά όταν είναι να τους δώσω τα χρήματα μου...
Aλήθεια οι Μάρκς και Σπένσερ δεν το σκέφτονται;
ή θεωρούν ότι επειδή αφορά γυναίκες δεν θα το προσέξουν;

ή αφορά Ελληνικά προιόντα(Μακεδονία πχ Κοζάνη) και λόγω των ημερών παρανόησα;

Kάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία.

Τρίτη 8 Απριλίου 2008

ΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, Η ΣΟΥ ΛΙ

Μεγάλη αποκάλυψη του ιστολογίου μας !!!

Η μόνη ΣΟΥ-ΛΙ(Σούλη) που σίγουρα υπάρχει ...είναι αυτή που
έχει ρεμπετάδικο δίπλα στις φοιτητικές Εστίες του ΑΠΘ, έχει καλή φωνή και φετίχ της είναι η σπασμένη από το ντέφι της πόρτα...

ΤΡΕΛΟ ΚΕΦΙ !!!

Τα άλλά που βλέπουμε στα κανάλια είναι μασκαραλίκια !!!!

Τσίκλες με υπέρβαση χρωστικής Ε131( Τσίκλα χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες και γεύση δυόσμο», της εταιρείας Trident Senses, αρ. παρτίδας Β211207/4)

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, στα πλαίσια διερεύνησης καταγγελίας και μετά από εργαστηριακές δοκιμές που έγιναν από το Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε ότι το προϊόν «Τσίκλα χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικές ύλες και γεύση δυόσμο», της εταιρείας Trident Senses, αρ. παρτίδας Β211207/4 Α, με ανάλωση κατά προτίμηση πριν το τέλος 06/2009, που παρασκευάζεται στην Ε.Ε. για την Cadbury Hellas Α.Ε., βρέθηκε μη κανονικό και μη ασφαλές διότι περιείχε χρωστική ουσία (Ε 131) άνω του επιτρεπόμενου ορίου.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε από την εταιρεία την ανάκληση του εν λόγω προϊόντος και ήδη σχετικοί έλεγχοι βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο Φορέας καλεί όσους καταναλωτές έχουν προμηθευτεί το εν λόγω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μουσική πρόταση: Anna Netrebko & Rolando Vilazon duets


Μια όμορφη συνεργασία από δύο πολύ καλές φωνές και όμορφες παρουσίες.

Ενδιαφέρον έχει και το dvd (bonus) με ενα τρυφερό κλιπάκι, ένα ρομαντικό φωταγραφικό άλμπουμ και μια ευχάριστη κουβεντούλα της Άννας(πολύ γλυκιά) με τον Ρολάντο (φοβερό ταπεραμέντο, τον συμπάθησα).

Η πρόταση μου για απόψε !!!

Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Περί χειροκροτήματος στο θέατρο…μιλά το savoir-vivre


Έγραψα εχθές ότι μετά την παράσταση ¨…με τη σιωπή¨ δεν χειροκρότησα , σήμερα διάφοροι φίλοι μου είπαν ότι αυτό είναι αγένεια.

Απαντώ λοιπόν με τη βοήθεια του Savoir-vivre του Χρήστου Ζαμπούνη ( κάντε κλικ ΕΔΩ), στη σελίδα 320, στο κεφάλαιο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΘΕΑΤΡΟ-ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Γράφει :

¨ Εάν δεν είμεθα ευχαριστημένοι από μια παράσταση ή συναυλία, δεν είμεθα υποχρεωμένοι να χειροκροτήσουμε¨

Άρα έπραξα σωστά.

H Ελλάδα γυρίζει σελίδα, του Γιώργου Καραμπελιά


Το βέτο του Βουκουρεστίου είναι πλέον γεγονός. Η Ελλάδα άλλαξε σελίδα.

Όπως τα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σηματοδότησαν την επανεθνικοποίηση της πολιτικής και ιδεολογικής συζήτησης, την επαναφορά της εθνικής ταυτότητας στο κέντρο, έτσι και σήμερα, μέσα από μια ιδιότυπη πανουργία της Ιστορίας, τα Σκόπια αποτέλεσαν τον πυροδότη για μια νέα φάση στην ελληνική πολιτική ζωή: Η Ελλάδα ήρθε σε μετωπική αντιπαράθεση όχι με τα Σκόπια, αλλά με τις ΗΠΑ, που ανοικτά, απροκάλυπτα, σκανδαλωδώς, θέλησαν να επιβάλουν την είσοδο στο ΝΑΤΟ του προστατευόμενού τους και την ταπείνωση της Ελλάδας. Και οι ΗΠΑ ηττήθηκαν.

Έτσι, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που βρίθει από πράκτορες και οσφυοκάμπτες, μπήκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε τροχιά απομάκρυνσης και σχετικής αυτονόμησης από τις ΗΠΑ, ενώ ενισχύθηκε η εθνική αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, προς μεγάλη θλίψη των εθνομηδενιστών. Πέρυσι δόθηκε μια μεγάλη ιδεολογική μάχη, η μάχη για το βιβλίο της Ιστορίας, και κερδήθηκε. Φέτος δόθηκε μια μεγάλη πολιτική μάχη, με τις ίδιες τις ΗΠΑ, και στην πρώτη φάση η έκβαση υπήρξε θετική. Στην Κύπρο χάσαμε τον Παπαδόπουλο, αλλά στην Ελλάδα κερδίσαμε έναν επί πλέον βαθμό αυτονόμησης από τις βουλές των Αμερικανών.

Και απεδείχθη πως, όποιος αντιστέκεται από θέσεις που μπορούν να κερδίσουν την ευρύτερη εθνική και διεθνή συναίνεση, αυτός μπορεί να κερδίσει και συμμάχους. Έτσι, η Ελλάδα όχι μόνον ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στις ιταμές προκλήσεις των Αμερικανών, αλλά και συνέβαλε ουσιαστικά στη διαδικασία αυτονόμησης της Ευρώπης από την Αμερική.

Γιατί αναφερόμαστε σε πανουργία της Ιστορίας; Διότι ο αγώνας που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια για την υπεράσπιση της ταυτότητάς μας υποχρέωσε και τους πλέον αμερικανόδουλους και εθνομηδενιστές πολιτικούς και δημοσιογράφους να μετακινηθούν, μέσα σε πέντε μήνες, από μια θέση ολοκληρωτικής υποταγής στους Αμερικανούς, σε μια θέση έστω και αθέλητης αντιπαράθεσης. Ποιος θα φανταζόταν την Ντόρα, τον Γιωργάκη ή τον Παπαχελά να αντιστέκονται στη βούληση των Αμερικανών; Και όμως έγινε! Και ας θυμηθούμε πως, άλλοτε, οι τουρκολάτρες Φαναριώτες συντάχθηκαν με τον ελληνικό λαό στην Επανάσταση και ο Μεταξάς είπε το Όχι στους ιδεολογικούς φίλους του.

Στο εξής, η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα θα διεξάγεται κάτω από νέους όρους, κάτω από το φως του Βέτο στον Αμερικανό καουμπόη.

Σήμερα, τέλος, είναι καιρός να προσμετρήσουν όλοι οι εθνομηδενιστές και οι μεμψίμοιροι πως οι αγώνες μας, αγώνες δεκαετιών, για τα εθνικά μας δίκαια, βρίσκουν μια πρώτη δικαίωση, παρά τις συκοφαντίες και τους κάθε είδους αποκλεισμούς. Γιατί γνωρίζουν στο βάθος πως οι μικρές πατριωτικές δυνάμεις είναι αυτές που αποτέλεσαν τη μαγιά με την οποία ενεργοποιήθηκε η συντριπτική λαϊκή πλειοψηφία, που υποχρέωσε τις ξεπεσμένες ελίτ να ακολουθήσουν τη φωνή του λαού.

Και πλέον ο επόμενος στόχος είναι ένα άλλο βέτο, το βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Γιώργος Καραμπελιάς

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

¨…με τη σιωπή¨ λίγες σκέψεις μετά την παράσταση.

Τα πράγματα δεν πήγαν καλά από την αρχή, φτωχό και ακριβό πρόγραμμα(7 ευρώ) αφού είχαμε πληρώσει 25 ευρώ εισιτήριο.

Μετά βιώσαμε όλα αυτά που συμβαίνουν στην επαρχιακή μας πόλη όταν έρχονται παραστάσεις με τηλεοπτικούς πρωταγωνιστές, ουρές στα ταμεία, καθυστέρηση στην έναρξη της παράστασης φασαρία κυρίως στα πρώτα λεπτά.

Τώρα στο κυρίως μέρος.

- Το έργο είχε ενδιαφέρον που όμως ο σκηνοθέτης σε καμιά περίπτωση δεν μπόρεσε να αναδείξει.

- Οι βασικοί πρωταγωνιστές ήταν οι αδύναμοι κρίκοι της παράστασης,

Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου δεν έπεισε για τις δραματικές της ικανότητες, απαράδεκτη κίνηση πάνω στη σκηνή (ειδικά σε σκηνές με χορό και μουσική) ενώ σε καθαρά δραματικές σκηνές έπεσε σε υπερβολές, με γκριμάτσες που θα απέφευγε και ερασιτέχνης ηθοποιός.

Ο Κώστας Αρζόγλου ήταν καλός, αλλά σε έναν μικρό ψιλοαδιάφορο ρόλο που όμως ήταν και ο μόνος που έδωσε (για λίγο) έναν αέρα στην παράσταση.

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος με ανάγκασε να ανοίξω το πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της παράστασης για να δω αν έχει πάει σε κάποια δραματική σχολή. Βέβαια στην προτελευταία σκηνή αξιοποίησε όλα τα εκφραστικά του μέσα( χαραμάδα των οπισθίων του) για να θρηνήσει το χαμό του Έρον – Έλεος, υπάρχουν όμορφοι άνδρες που είναι και ηθοποιοί, γιατί να παίζει αυτός ο τύπος ;

Στο ρόλο του Έρον ο Προμηθέας Αλειφερόπουλος δεν ήταν κακός, είχε κάποιες καλές στιγμές, αλλά σίγουρα δεν έκανε κάποια ερμηνεία που θα την θυμάται κανείς αύριο.

H Υρώ Λούπη και η Άννα Μονογιού ήταν καλές και υποστήριξαν τον ρόλο τους με αξιοπρέπεια.

Φτωχά σκηνικά

Ενδυματολογικά χωρίς άποψη.

Μουσικά ασύνδετο, έκαψαν και το Βάλς του Σοστακόβιτς!!!!

Νομίζω ότι κάποια στιγμή το κοινό πρέπει να γίνει απαιτητικό και με λίγο πιο κριτική διάθεση και να μην αποθεώνει στο τέλος τους συντελεστές μόνο και μόνο γιατί τους βλέπει στην τηλεόραση (άρε Σεμίνα).

ΤΟ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος δεν έχει ανάγκη από τέτοιου είδους συνεργασίες.

Φυσικά και δεν χειροκρότησα.

Ελπίζω σε μια καλή παράσταση από το έργο του Ε. Ιψεν Τζον Γαβρίηλ Μπόρκμαν με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο, από τις 2 Μαΐου.

Αυτές είναι οι εικόνες μου, με το που γύρισα σπίτι…αύριο δεν θα θυμάμαι την παράσταση!!!

Ο Αλαντίν στη Λυρική


Τον Αλαντίν ερμηνεύει ο γνωστος και αγαπημένος μας απο τις συνεργασίες του με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή, Κων/νος Κληρονόμος

Η παρουσιαση που ακολουθεί είναι από το flash.gr

Η Εθνική Λυρική Σκηνή σε συνεργασία με την Όπερα Δωματίου Αθηνών παρουσιάζει το έργο του Νίνο Ρότα [1911-1979] «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι». Ένα λυρικό παραμύθι σε ποιητικό κείμενο του Βίντζι Βερτζινέλλι. Μια ιστορία για μεγάλους και λιγότερο μεγάλους στις 16, 18 και 19 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια.

Η Όπερα Δωματίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1988 από τη Μάρω Νικάκη και έκτοτε δραστηριοποιείται με γνώμονα την υποστήριξη νέων, ανερχόμενων καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία πλατφόρμα δημιουργών, η οποία λειτουργεί ως φυτώριο ταλέντων. Πολλοί από τους καλλιτέχνες που ξεκίνησαν από την Όπερα Δωματίου πρωταγωνιστούν πλέον σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Νίνο Ρότα γεννήθηκε στο Μιλάνο, στις 3 Δεκεμβρίου 1911. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στο Μιλάνο και τη Ρώμη, ενώ το 1931-1932 μετέβη στις ΗΠΑ όπου φοίτησε στο Ινστιτούτο Κέρτις της Φιλαδέλφειας. Εκεί γνώρισε τον ’αρον Κόπλαντ, τον αμερικανικό κινηματογράφο και την μουσική του Τζορτζ Γκέρσουιν, στοιχεία που επηρέασαν βαθιά τη διαμόρφωση της προσωπικής του μουσικής ταυτότητας. Το 1939, επιστρέφοντας στην Ιταλία, ο Ρότα δίδαξε στο ωδείο του Μπάρι, το οποίο ανέλαβε ως διευθυντής το 1950. Ανάμεσα στους μαθητές του υπήρξε ο Ρικκάρντο Μούτι.

Ο Ρότα έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από τη μουσική που συνέθεσε για περισσότερες από 150 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων Οκτώμισι, Γλυκιά Ζωή, Ιουλιέτα των Πνευμάτων, Οι Αθώοι, Ο Λευκός Σεΐχης, Amarcord του Φεντερίκο Φελίνι, O Γατόπαρδος του Λουκίνο Βισκόντι, Ο Νονός Ι & ΙΙ του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Σε ό,τι αφορά την όπερα, ο Ρότα συνέθεσε την πρώτο του έργο, τον Αριοδάντη το 1942. Ακολούθησε ο Τορκεμάδα, το 1943. Μεγαλύτερη απήχηση γνώρισαν τα κωμικά του έργα Οι δύο δειλοί, Το καπέλο από ψάθα Φλωρεντίας, Η Νύχτα ενός Νευρασθενή, Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι κ.α.

Ο Ρότα αποφάσισε να συνθέσει το έργο «Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι» φέρνοντας στο μυαλό του τις παιδικές του μνήμες. Ενήλικας πλέον, αναρωτιέται τι συμβαίνει όταν χάρη στη «μαγεία» πραγματοποιούνται οι πιο παράλογες επιθυμίες μας. Είναι πράγματι ευχή η εκπλήρωση των ονείρων;

Η πρεμιέρα του έργου πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 1968, στο θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης.

Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00

Τηλέφωνα ταμείου: 210 36 12 461, 210 36 43 725

Τιμές εισιτηρίων: €60, €35, €25, €10

www.nationalopera.gr

Παρασκευή 4 Απριλίου 2008

Έγκυος η σοπράνο Anna Netrebko


Έγκυος η σοπράνο Anna Netrebko
Tο άκουσα το πρωί στο τρίτο πρόγραμμα αλλά δεν συγκράτησα το όνομα του αρραβωνιαστικού της…
Αν τον ξέρει κάποιος να μας πει το όνομα και την ιδιότητα του, ώστε να μπορέσουμε να πιέσουμε να αποκαταστήσει την κοπέλα !!!
Με το καλό να γεννήσει, να είναι κορίτσι και να μοιάσει στη μαμά της!!!

Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

Έγινε το πρώτο βήμα προς την ΚΟΥΠΑ από την ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ ΜΑΣ !!!


Κέρδισε 1-0 τον Ατρόμητο, που έδειξε ένα αλήτικο πρόσωπο εκτός από αυτό της μικρής κομπλεξικής ομάδας...
ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥΣ, όπως και στον πρώτο γύρο της σουπερ λιγκ!!!
Ελπίζουμε να καταλάβουν ότι το ποδοσφαιρό πρέπει να το ακολουθεί και το ήθος !!!

Σήμερα στις 19.00μμ η ΑΡΕΙΑΝΑΡΑ κάνει το πρώτο βήμα για την κούπα!!!


Τρίτη 1 Απριλίου 2008

ELINA GARANCA- Aria Cantilena

Πάρτε μια ιδέα από την φοβερή Λετονή mezzo-soprano κάντε κλικ ΕΔΩ!!!

Συνέδριο στο μουσείο Μπενάκη για τον Μ. Καραγάτση

Το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννηση του Μ. Καραγάτση (1908-1960), οργανώνει Συνέδριο με θέμα: «Μ. Καραγάτσης: Ιδεολογία και ποιητική», την Παρασκευή 4 & το Σάββατο 5 Απριλίου 2008.
Έγκυροι μελετητές του Καραγάτση και της νεοελληνικής λογοτεχνίας και ιστορίας θα επιχειρήσουν να φωτίσουν από διαφορετικές σκοπιές βασικά προβλήματα, συντεταγμένες και χαρακτηριστικά της λογοτεχνικής δημιουργίας του Καραγάτση, τοποθετώντας τον άνθρωπο και το έργο του μέσα στο λογοτεχνικό και ιστορικό - πολιτικό κλίμα της εποχής του. Οι διανοητικές προϋποθέσεις, οι τρόποι σύλληψης και πραγμάτωσης του λογοτεχνικού έργου, οι τομές και οι συνέχειες, οι συγχρονισμοί και οι αποκλίσεις από τα υπάρχοντα ρεύματα, αλλά και τα σχήματα σύλληψης και ερμηνείας της ιστορικής πραγματικότητας, αποτελούν ορισμένους από τους άξονες της προβληματικής του Συνεδρίου.
Κατά συνέπεια, η πρώτη μέρα του Συνεδρίου είναι αφιερωμένη στην προβληματική της «συζήτησης» του Καραγάτση με το ιστορικό παρελθόν, την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και τα ιδεολογικά ρεύματα, ενώ η δεύτερη επικεντρώνεται στην ίδια τη δημιουργία του, επιχειρώντας να αποκρυπτογραφήσει τους άξονες και τις πτυχές της ποιητικής του.
Το διήμερο θα ολοκληρωθεί με μια συζήτηση κατά την οποία σύγχρονοι δημιουργοί θα αναδείξουν τη δική τους «εικόνα» για τον Καραγάτση, καταθέτοντας όχι μόνον απόψεις περί της επικαιρότητας του έργου του, αλλά κυρίως αναλύοντας τη δική τους σχέση με αυτό.Στο χώρο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί μικρή έκθεση πρώτων εκδόσεων και χειρογράφων, προερχόμενων από το Αρχείο της Μαρίνας Καραγάτση.
Οργανωτική Επιτροπή: Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Σταύρος Ζουμπουλάκης.
ΩΡΕΣ ΕΝΑΡΞΗΣ: Παρασκευή: 09. 45 & Σάββατο: 10. 00Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού ΠειραιώςΠειραιώς 138 & ΑνδρονίκουΤηλ. 210 3453111